Azerbaijan Airlines

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Azerbaijan Airlines.jpg
Azerbaijan Airlines
150px
IATA ICAO Kode panggil
J2 AHY AZAL
Didegaké 7 April 1992
Hub Bandar Udara Internasional Heydar Aliyev
Program frequent flyer AZAL Miles
Ukuran armada 22 (+9 Pesanan)
Kutha tujuan 22
Kantor pusat Baku, Azerbaijan
Wong wigati Jakhangir Askerov (CEO)
Situs web azal.az

Azerbaijan Airlines AZAL (Azeri: Azərbaycan Hava Yolları) yaiku maskapai penerbangan nasional saka Azerbaijan kang basisé ing Baku.[1][2] Maskapai iki diduwèni dening negara lan ngoperasikaké penerbangan penumpang lan kargo kanti jadwal saka Baku tumuju CIS, Eropa, China lan Asia, lan uga penerbangan domestik. Basis utamane yaiku Bandar Udara Internasional Heydar Aliyev, Baku[3].

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah saka transportasi penumpang udara ing Republik Azerbaijan dimulai tahun 1923 alika penerbangan penumpang reguler dimulai beroperasi antarané Baku lan Tbilisi ing pesawat gawéyan Jerman "Junkers". Sakdurungé kemerdekaan republik Azerbaijan tahun 1991 Azerbaijan Airlines (AZAL) arupa bagian saka Aeroflot. Dadi salah siji cabang sakaAeroflot, Maskapai penerbangan nasional "Azerbaijan Hava Yollari" amung nglayani penerbangan domestik ing jero Uni Soviet amerga Aeroflot duweni monopoli tumprap penerbangan internasional. Saiki nalika Azerbaijan dadi negara merdeka Azerbaijan Airlines minangka maskapai penerbangan nasional kanti bangga nyediakake pelayanan kanti kualitas lan keramahan marang konsumen ing pasar penerbangan internasional anstandart dan rekomendasi saka ICAO lan IATA. Kanti keuntungan panggonan geografis lan kemampuan duwur penanganan kang dilakokaké Bandar Udara Internasional Heydar Aliyev kanti cepet dadi hub kang sibuk ing region kanggo transit lan ngehubungaké penerbangan antara wétan lan Kulon, kidul lan lor. Nalika 9 Oktober 2000 salah sijiné èvent bersejarah kadadan sajronè sejarah Azerbaijan Airlines - Pesawat anyar Boeing 757-200 anyar pertama duwèné perusahaan penerbangan kasebut ndarat ing Bandara Heydar Aliyev. Awit wektu iku pesawat armada saka Azerbaijan Airlines sacara bertahap digantikaké dening Boeing, Airbus lan awit tahun 2005 nandatangani kontrak karo Airbus kanggo nekakaké pesawat Airbus anyar. Pesawat Airbus A319 pertama, dijenengi kanti jeneng kota kota kaloro paling gedhe ing Azerbaijan "Ganja" gabung sajroné armada pesawat nalika 2 September 2005. Ing 24 Agustus 2007 salah sijiné pesawat anyar ATR 42-500, teko ing Bandara Heydar Aliyev. Pesawat iki saiki beroperasi ing sajroné penerbangan domestik lan uga tujuan internasional.

Maskapai iki uga nganakaké investasi signifikan sajroné panyadya pesawat anyar, kang ningkataké kenyamanan lan keselamatan penumpang.

Armada[sunting | sunting sumber]

Armada Azerbaijan Airlines kasusun saka pesawat kaya mengkane (12 Juli 2010):[4][5]

Armada Azerbaijan Airlines
Pesawat Dalam Armada Pesanan Penumpang
(Bisnis*/Ekonomi)
Catatan
Airbus A319 1 0 77 (0/77) Dioperasikake kanggo pemerintah Azerbaijan
Airbus A319-114 3 0 114 (24/66)
Airbus A320-211 4 0 132 (0/132) Disimpan di DUS
Antonov An-26B 1 0 Kargo
ATR 42-500 2 0 50 (0/50)
ATR 72-500 4 0 74 (0/74)
Boeing 737-900ER 0 2 198 (0/198)
Boeing 757-200 4 0 192 (30/162)
Boeing 767-300ER 1 1 192 (30/162)
Boeing 767-300F 0 2 Kargo
Boeing 787-8 0 2 TBA
Tupolev Tu-154M 3 0 147 (0/147) 2 dioperasikake kanggo pemerintah Azerbaijan
Total 22 10

Nalika Juli 2010, umur rata-rata saka armada Azerbaijan Airlines yaiku 5.8 tahun.[6]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Welcome." Azerbaijan Airlines. "Nizami st. 84 AZ 1095 Baku."
  2. ^ "To Our Head Sales Office." Azerbaijan Airlines. "Nizami st. 84 AZ 1095 Baku."
  3. ^ Flight International, Directory: World Airlines, p.83, 27
  4. ^ Azerbaijan Airlines Fleet
  5. ^ "FARNBOROUGH: Azerbaijan swaps 737 order for three 767s". Flightglobal.com. 22 July 2010. http://www.flightglobal.com/articles/2010/07/22/345188/farnborough-azerbaijan-swaps-737-order-for-three-767s.html.(Kaunduh 21/12/12)
  6. ^ Azerbaijan Airlines Fleet Age

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Azerbaijan Airlines ing Wikimedia Commons.