Asunción

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Asunción
La Muy Noble y Leal Ciudad
de Nuestra Señora
Santa María de la Asunción
—  Kutha  —
Arah pandom jam saka ndhuwur : Panorama kutha saka Sungai Paraguay, Menara Citibank, Cabildo Asunción, National Pantheon of the Heroes, Palacio de los López, Hotel Guaraní

Flag

Seal
Nickname(s): Mother of Cities
[[file:Cithakan:Location map Paraguay|240px|Asunción is located in Cithakan:Location map Paraguay]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Paraguay|6x6px|Asunción|link=|alt=]]
Asunción
Lokasi ing Paraguay
Coordinates: 25°16′55.91″S 57°38′6.36″W / 25.2821972°S 57.6351°W / -25.2821972; -57.6351Koordinat: 25°16′55.91″S 57°38′6.36″W / 25.2821972°S 57.6351°W / -25.2821972; -57.6351
Negara Flag of Paraguay Paraguay
Dibentuk 15 Agustus 1537
Pamaréntahan
 • Intendant Evangelista Troche de Gallegos
Wewengkon
 • Kutha 117 km2 (45,2 sq mi)
Èlevasi 43 m (141 ft)
Populasi (2009[1])
 • Kutha 680,250
 • Metro 1,870,000
Website http://www.mca.gov.py

Asunción (jeneng jangkep : La Muy Noble y Leal Ciudad de Nuestra Señora Santa María de la Asunción) yaiku sawijining ibu kutha uga kutha paling gedhe kang dumunung ana ing Paraguay. Cacah wewengkon Pandhudhuk 1.639.000 jiwa kaetung jroning taun 2002. Dhaerah metropolitan kang ana ing kutha iki asring kasebut Gran Asunción kang kababar dèning wewengkon kutha lan satelit antarané San Lorenzo, Fernando de la Mora, Lambaré, Luque, Mariano Roque Alonso, Ñemby and Villa Elisa; kanthi gunggung pandhudhuk 1,5 yuta jiwa. Asunción ana ing garis 25°16′S 57°40′ kulon (-25.2667, -57.6667).

Asunción didadekake pusat pamarentahan, pelabuhan utama, lan pusat industri serta kabudayaan saka Paraguay. Produksi kang utamaya yaiku industri <<manufaktur>> kagolong uga sepatu, tekstil, lan produk-produk <<tobacco>>.

Asunción kang dadi salah sijiné kutha kang paling tuwa ana ing Amerika Kidul misuwur minangka dadi "Ibu saka wangun Kota" kang ana ing Amerika Kidul, karana saka kutha kang nsguweni kapadetan lan ekspedisi panjelajahan (panjajahan) minangka ngerebut lan nemukake wilayah/ kutha kutha anyar, kagolong uga misi utama kaloro yaiku madeg kanthi pandengan panjenengané Buenos Aires. Kutha kang kapisanan ditemukake dèning panjenengané ini Juan de Ayolas, ing mangsa ditemukake kutha dèning panjenengané Juan dijenengake Nuestra Señora de la Asunción (Ibu saka Prinsip Kami), Kutha kang ditemukake watara tanggal 15 Agustus 1537, dèning Juan de Salazar lan Gonzalo de Mendoza. Ing taun 1731 paperangan kang kapimpin José de Antequera y Castro yaiku penjenengané pambarontak kapisanan ing parlawanan minangka ngadepi Spanyol. Banjur sarampungé Perang Parsekutuan Telu ing taun 1865 nganthi 1870, Asunción dikuasai dèning tentara Brazil nganthi taun 1876.

Gedhong - gedhong kang misuwur ing kutha antarané Museum Godoi, Greja La Encarnación, lan Panteón Nacional, gedhong kang ndhuwe miniatur wujud cilik neru gedhong asliné yaiku Les Invalides kang dumunung ana ing Paris, Prancis uga dadi makom utawa pasarean para pahlawan nasional. Gedhong liyanékang misuwur uga yaiku Palacio de los Lopez (istana presidhen), Gedhong Senat Tuwa (gedung senat kang luwih anyar lan modern dibangun minangka ditujukake kanggo kongrres ing taun 2003), Katedral Metropolitana lan the Casa de Independencia (salah sijiné paninggalan saka arsitek kolonial kang madeg ana ing kutha Asunción).

Geografi[sunting | sunting sumber]

Iklim[sunting | sunting sumber]

Data iklim untuk Asunción, Paraguay
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Ags Sep Okt Nov Des Taun
Rata-rata paling dhuwur °C (°F) 33
(91)
33
(91)
32
(90)
28
(82)
25
(77)
23
(73)
23
(73)
24
(75)
26
(79)
29
(84)
31
(88)
32
(90)
28,2
(82,8)
Rata-rata paling asor °C (°F) 23
(73)
22
(72)
21
(70)
19
(66)
16
(61)
14
(57)
14
(57)
14
(57)
16
(61)
18
(64)
20
(68)
22
(72)
18,2
(64,8)
Presipitasi mm (inches) 158
(6.22)
122
(4.8)
115
(4.53)
157
(6.18)
110
(4.33)
72
(2.83)
42
(1.65)
77
(3.03)
79
(3.11)
116
(4.57)
153
(6.02)
132
(5.2)
1.333
(52,48)
Sumber: The Weather Network[2]

Hubungan internasional[sunting | sunting sumber]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Asunción kapengkar dumadi kutha kembar yaiku antarané:

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

{{#if:||[[Kategori:Ibu kota negara ing Amerika Kidul]}}

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asunción&oldid=877009"