Asosiasi Bangsa Bangsa Asia Kidul Wétan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Logo ASEAN

Asosisasi Bangsa Bangsa Asia Kidul Wétan utawi dipun cekak ASEAN punika jarwi saking istilah Basa Inggris: Association of Southeast-Asian Nation. ASEAN dipunadegaken ing tanggal 8 Agustus 1967 ing Bangkok mawi Dhéklarasi Bangkok. Ancasing ASEAN punika ngiyataken kerja sama régional. Negari anggota ASEAN ngawontenaken rapat umum saben sasi November.

Anggota ASEAN[sunting | sunting sumber]

ASEAN sapunika gadhah anggota sadaya negari ing Asia Kidul-Wétan inggihpunika:

Perbandingan kaliyan blok/negara sanès[sunting | sunting sumber]

Badan Wilayah
km²
Populasi GDP (PPP)
juta $AS
GDP (PPP)
per kapita

$AS
Negara
anggota
UE 3.977.487 456.285.839 11.064.752 24.249 25
ASEAN 4.400.000 553.900.000 2.172.000 4.044 10
CSN 17.715.335 366.669.975 2.635.349 7.187 12
NAFTA 21.588.638 430.495.039 12.889.900 29.942 3
AU 29.797.500 850.000.000 1.515.000 1.896 53
Negara
besar
Pamérangan
pulitik
India 3.287.,590 1.102.600.000 3.433.000 3.100 35
China 9.596.960 1.306.847.624 7.249.000 5.200 33
AS1 9.631.418 296.900.571 11.190.000 39.100 50
Kanada1 9.984.670 32.507.874 958.700 29.800 13
Russia 17.075.200 143.782.338 1.282.000 8.900 89

Salebeting taun 2003. Sian kanggé nilai paling ageng, ijem kanggé paling alit, ing antawisipun blok ingkang dipunbandhingaken.
Sumber: CIA World Factbook 2004, IMF WEO Database
1 Anggota NAFTA

Status ékonomi[sunting | sunting sumber]

Tabel PDB miturut PPP , dipunwedalaken déning IMF ing wulan September 2004.

Negara PDB (PPP)
yuta
int. dolar
PDB (PPP)
per kapita
int. dollar
Flag of Indonésia Indonésia 820.543 3.661 (6)
Bendera_Thailand Thailand 514.236 7.851 (4)
Bendera_Filipina Filipina 391.849 4.652 (5)
Bendera_Malaysia Malaysia 271.167 10.449 (3)
Bendera_Vietnam Vietnam 222.345 2.685 (7)
Bendera_Singapura Singapura 111.507 25.384 (1)
Bendera_Myanmar Myanmar 81.283 1.466 (10)
Bendera_Kamboja Kamboja 25.648 1.775 (9)
Bendera_Laos Laos 11.832 1.972 (8)
Bendera_Brunei Darussalam Brunei Darussalam 5.658 15.171 (2)

Nami ASEAN ing basa-basa Asia Kidul Wétan[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Pranala jawi[sunting | sunting sumber]