Asam retinoat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
All-trans-retinoic acid
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [302-79-4]
PubChem 444795
SMILES CC1=C(C(CCC1)(C)C)/C=C/C(=C/C=C/C(=C/C(=O)O)/C)/C
Sifat
Rumus molekul C20H28O2
Massa molar 300.43512 g/mol
Panampilan yellow to light orange crystalline powder with characteristic floral odor [1]
Titik leleh

180-182 °C, crystals from ethanol [1]

Kelarutan dalam air nearly insoluble
Kelarutan dalam fat soluble
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asam retoniat yaiku wujud asam kang bentuk aktif saka vitamin A (retinol). Kasebut uga tretinioan. Asam retoniat iki kerep dugunakaé minangka wujud persediaan vitain A topikal, kang isa dipikolèhi sacara bebas kanti resèp dokter.[2] Bahan iki uga kerep digunakaké ing prepart kanggo kilit utamané kanggo ngobati jerawat, lan saiki akèh digunakaké kanggo ngobati rusaké kulit akibat saka panasé sengéngé (sundamage) lan kanggo mutihaké kulit.

Kerjané Asam Retinoat[sunting | sunting sumber]

Kulit nduwèni reseptor kanggo asam retinoat kang disebut retinoic acid receptor (RAR) kang manggoné ing jero sel (intraseluler). Yèn asam retinot nggandheng reseptoré, mangka bakal nggaktifaké transkripsi gèn kang bakal menstimulus replikasi lan diferensasi sel, utamané yaiku sel-sel keratin (sel-sel tanduk) panyusun kulit paling jaba (epidermis). Iki bakal nyebapaké èfèk kurangé keriput lan ndandani sel-sel kulit kang rusak, kayata amerga kena panasé sengéngé.[2]

Mekanismené minangka dadi obat jerawat durung dingertèni sekabèhan ananging Diane Thiboutot saka Pennsylvania State University College of Medicine, sajroné penelitiene ngandaraké yèn asam retinot iki nge-up regulasi kanggo pambentuké protein NGAL, kang peran sajroné proses matiné (apoptosis) kalenjar sebasea, yaiku kelenjar kang ngasilaké lenga ing kulit, kang biasane ana hubungané karo thukule jerawat. Kanti matiné sel kelenjar sebasea iki, mangka produksi lenga kulit bakal nyusut lan bakal ngilangi utawa ngurangi thukulé jerawat.[2].


Asam retinoat uga kerep dilebokaké sajroné bahan sabun amerga dipercayani nduwèni èfèk mutihaké. Èfèk asam retinoat iki ora langsung ngléwati penghambatan pigmen melanin kaya pira-pira pemuteh liyané, ananging miurt Yoshimura, dikira amerga ana peningkatan proliferasi sel-sel keratin ln percepatan turnover epidermis (lapisan kulet paling jaba), sahingga mènèhi èfèk madangaké kulit.

Èfèk Bahaya[sunting | sunting sumber]

Ing pangguna total, asam retinoat isa nyebapaké iritasi kulit, kulit kaya kobong, utamané kanggo kang kulit sensitip. Wondené ing panganggoan sistematik (misale peroral) asam retinoat nduweni efek teratogonik, yaiku nyubapaké abnormalitas perkembangan janin ing jero kandungan. Paparan kang paling kritis yaiku sak suwiné 3 nganti 5 minggu sajroné meteng. Panggunaan asam retinoat iki nebapake pira-pira bentuk malformasi utawa kecacatan ing janin. Fakta iki dingerteni sakwisé Accutane, slha sijiné obat jerawat kang wujug kapsul kang isiné isotretinoin (13-cis-retinoic acid), dikenalaké ing wulan September taun 1982. Perkiraan 160 ewu wong wedok meteng ing wektu iku migunakaké. Antarané taun 1982 nganti taun 1987, kurang luwih 900 nganti 1300 byi kang laér cacat, 700 nganti 1000 kadadéan aborsi langsung, lan 5000 nganti 7000 janin diguguraké sacara medis amerga paparan accutane. Anak-anak kang sempet dilahéraké nduwéni gangguan hidrosephalus, kecacatan kupéng, gangguan jantung, lan miduné intelegensi. Awit iku Accutane digolongake minangka obat kanti kategori X kanggo wong meteng, yaiku ora entuk dienggo ing wong wedok kang lagi ngandut utawa lagi mèh ngandut.[2] Senajan èfèk kang paling nyata yaiku ing panganggoan sistemik, ananging ing panganggoan topikl (diolesake ing kulit) yen dilakokaké sajroné wektu kang suwi uga dikuwatéraké bakal nyebapaké ngresepé asam retoniat marangjero awak lan bakal ngaruhi janin ing pangenggo kang lagi ngandut.[2]


Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Merck Index, 13th Edition, 8251.
  2. ^ a b c d e [1], Kaunduh 31/10/12.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_retinoat&oldid=847640"