Asam galat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Asam Galat
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [149-91-7],[5995-86-8] (Monohydrate)
PubChem 370
SMILES Oc1cc(cc(O)c1O)C(O)=O
Sifat
Rumus molekul C7H6O5
Massa molar 170.12 g/mol
Panampilan Putih, putih-kekuningan atau
kristal berwarna coklat-kekuningan pucat.
Densitas 1.7 g/cm3 (anhidrat)
Titik leleh

250 °C, 523 K, 482 °F

Kelarutan dalam air 1.1 g/100 ml air @ 20 °C (anhidrat)
1.5 g/100 ml air @ 20 °C (anhidrat)
Kaasaman (pKa) COOH: 4.5, OH: 10.
Bahaya
MSDS External MSDS
Bebaya utama Irritant
Senyawa kagandhèng
Senyawa kagandhèng Asam benzoat, Fenol, Pirogallol
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asam galat yaiku senyawa golongan asam fenolik C6-C1 (en:phenolic acid} utawa hidroksibenzoat, yaiku asam 3,4,5-trihidroksibenzoat.[1] Asale tembung galat yaiku tembung galle ing basa Prancis kang ateges pambengkakan ing jaringan tanduran sawisé terserang serangga parasit.[2] Senyawa iki bisa ditemokaké ing godhong ek lan anggur lan duwèni aktivitas minangka antioksidan (penangkal radikal bebas).[2][3] Asam galat yaiku subunit saka galotanin, yaiku polimer heterogen kang ngandut pirang-pirang molekul asam galat kang padha gegayutan karo asam galat liyane lan karo sukrosa lan gula liyane.[1] Akeh galotanin kang ngganggu uriping tanduran amarga bisa ngrombak enzim sitoplasma kanthi ndenaturasi protein (enzim yaiku protein), lan ketahanan tanduran kang ngandhutake menawa disebabkake amarga galatonin diangkut ing vakuola mula kapisah saka enzim ing sitoplasma.[1]

Biosintesis[sunting | sunting sumber]

Asam galat minangka senyawa turunan asam sinamat kang pambentukkane lumantar lintasan asam sikimat kanthi bahan dasar asam 3-dehidrosikimat[2] Reaksi wigati ing pembentukan asam sinamat lan pirang-pirang turunane yaiku pengubahan fenilalanin dadi asam sinamat lumantar proses deaminasi utawa palepasan amonia saka fenilalanin kanggo mbentuk asam sinamat.[1] Reaksi iki dikaalisis dening enzim fenilalanin amonia liase. Banjur asam sinamat diowahi dadi p-kumarat kanthi nambahake siji atom oksigen saka O2 lan atom H saka NADPH langsung ing posisi para saka asam sinamat (posisi atom karbon kaping papat kang diitung saka gugus asam sinamat ing cincin benzena).[1] Panambahan maneh gugus hidroksil (OH) liyane ing sisih gugus OH saka asama p-kumarat kanthi reaksi padha ngasilake asam kafeat.[1] Panambahan gugus metil (-CH3) saka S-adenosil metionin (SAM) e gugus OH saka asam kafeat ngasilake sam ferulat.[1] Asam kafeat mbentuk ester kanthi gugus alkohol ing asam liyane kang kabentuk ing lintasan asam sikimat, yaiku asam quinat, lan hasilake asam klorogenat. [1]

Gambar-gambar senyawa asam sinamat lan turunane

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:145-147. ISBN 979-8591-27-5
  2. ^ a b c (en)Crozier A, Clifford MN, Ashihara H. 2006. Plant Secondary Metabolites: Occurrence, Structure and Role in the Human Diet. Oxford: Blackwell Publishing Ltd. Hal: 11-16, 244-249. ISBN-13: 978-1-4051-2509-3
  3. ^ Golumbic C, Mattill HA. 2007. The antioxidant properties of gallic acid and allied compounds. J of the American Oil Chemists' Society 19(8):144-145.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_galat&oldid=833022"