Asam asetat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
asam asetat
Asam asetat
Informasi
Nama sistematis Asam etanoat
Asam asetat
Nama alternatif Asam metanakarboksilat
Asetil hidroksida (AcOH)
Hidrogen asetat (HAc)
Asam cuka
Rumus molekul CH3COOH
Massa molar 60.05 g/mol
Densitas dan fase 1.049 g cm−3, cairan
1.266 g cm−3, padatan
Titik lebur 16.5 °C (289.6 ± 0.5 K) (61.6 °F)[1]
Titik didih 118.1 °C (391.2 ± 0.6 K) (244.5 °F)[1]
Penampilan Cairan tak berwarna atau kristal
Keasaman (pKa) 4.76 pada 25 °C

Asam asetat (asam etanot) utawa asam cuka yaiku senyawa kimia asam organik kang dikenal minangka bahan kang isa mènèhi rasa kecut lan aroma ing salebeté panganan. Asam cuka nduwèni rumus èmpiris C2H4O2.[2] Rumus iki kerep ditulis ing bentuk CH3-COOH. Asem asetat murni (disebut asem asetat glasial) yaiku cairan higroskopis kang ora duwèni werna, lan duwèni titik beku 16.7C. Asam asetat arupa salah sijiné asam karbosilat kang paling sederhana, sak wisé asam format. Larutan asam asetat sajroné banyu arupa salah sijiné asam lemah, artiné namung terdisosiasi minangka dadi ion H+ lan CH3COO. Asam asetat arupa pereaksi kimia lan bahan baku industri penting. Asam asetat digunakaké sajroné produksi polimer kayata polietilena tereftalat, solusaasetat, utawa macem-macem serat lan gombal. Sajroné produksi panganan , asam asetat digunakaké minangka ngatur rasa kecut. Ing omah-omah asam asetat èncèr uga kerep digunakaké minangka pelunak banyu. sajroné setahun, kebutuhan donya déning asam asetat nganti 6,5 juta ton pertaun. 1,5 juta ton pertaun dihasilak ésaka daur ualang, turahané diasilaké saka industri petrokimia utawa sumber hayati.[3]

Jeneng[sunting | sunting sumber]

Asam asetat arupa jeneng trivial utawa jeneng dagang saka senyawa iki, lan arupa jeneng kang paling dianjuraké déning IUPAC. jeneng iki asalé saka tembung Latin acetum, kang artiné cuka. jeneng sistematis saka senyawa iki yaiku asam etanot. Asam aseta glasial arupa jeneng trivial kang ngrujuk ing asam asetat kang ora kecampur banyu. Disebut kaya mengkono merga asam asetat bebas saka banyu mbentuk kristal kaya es ing 16.7 C, sithik saka suhu ruang. Singkatan kang paling kerep digunakaké yaiku AcOH utawa HOaC kang ngendi Ac yaiku gugus asetil, CH3-C(=0)-. Ing konteks asam-basa, asam asetat uga kerep disingkat HAc, senajan akèh kang nganggep singkatan iki ora bener. Ac uga ora olèh disalah artekakè kanti lambang unsur Aktinium (Ac).[2]

Keasaman[sunting | sunting sumber]

Atom hidrogen (H) ing gugus karboksil (-COOH) sajroné asam karbosilat kayata asam asetat isa diculaké minangka ion H+ (proton), sahéngga meènèhi sipat asam. Asam asetat yaiku asam monoprotik kanti nilai pKa=4.8. Basa konjungsiné yaiku asetat (CH3OO-). Salah sijine larutan 1.0 M asam asetat (kira-kira pada karo kosentarsi ing cuka omah) nduweni pH kira-kira 2.4.[2]

Dimer siklis[sunting | sunting sumber]

Struktur kristal asam asetat nuduhaké yèn molekul-molekul asam asetat berpasangan mbentuk dimer kang dihubungaké karo ikatan hidrogen. Dimer uga isa didetèksi ing uap ing suhu 120 C. Dimer uga kedadéan ing larutan èncèr ing sajroné pelerut kang ora pasangan karo hidrogen, lan kadang-kadang ing cairan asam asetat murni. Dimer dirusak karo anané pelarut kang ana kaitané karo hidrogen kayata banyu. Entalpi disosiasi dimer kasebut dikira-kira 65.0-66.0 kJ/mol, entropi disosiasi sekitar 154–157 J mol–1 K–1 sipat dimerisasi iki uga diduweni dening asam karbosilat sederhana liyane.[2]

Reaksi-reaksi Kimia[sunting | sunting sumber]

asam asetat sipate korosif tumprape logam kayat wesi, magnesium, lan seng, mbentu [[gas hidrogen lan uyah asetat (kasebut logam asetat). Logam asett uga dientuki kanti réaksi asam asetat karo salah sijiné basa kang cocok. Conto kang terkenal yaiku reaksi soda roti (Natrium bikarbonat) bereaksi karo cuka. conto reaksi pambentukan uyah asetat: Mg(s) + 2 CH3COOH(aq) → (CH3COO)2Mg(aq) + H2(g) NaHCO3(s) + CH3COOH(aq) → CH3COONa(aq) + CO2(g) + H2O(l) Almunium arupa logam kang tahan karo korosi amergaisa mbrntuk lapisan almunium oksida kang isa nglindungi jabané. Amerga iku, biasané asam asetat diangkut kanti tèngki-tèngki kang bahané saka almunium.[2]

Asam asetat ngalami reaksi-reaksi asam karbosilat, kayat ngasilaké uyah asetat yèn beréaksi karo alkali, ngasélaké logam etanoat yèn beréaksi karo logam, lan ngasélaké logam etanoat, banyu lan karbondioksida yèn bereaksi karo uyah karbonat utawa bikarbonat. Raksi organik kang paling terkenal saka asam asetat yaiku pambentukan etanol ngléwati reduksi, pambentukan turunan asam karbosilat kayat asetil klorida utawa anhidrida asetat ngléwati subtitusi nukleofilik. Anhidrida asetat kabentuk ngléwati kondensasi rong (2) molekul asam asetat. Ester saka asam asetat is dipikoleh léwat reaksi esterifikasi Fischer, lan uga pambentukan amida. Ing suhu 440 °C, asam asetat terurai dadi metana lan karbon dioksida, utawa etana lan banyu.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_asetat&oldid=870344"