Arsenik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
33 germaniumarsenikselenium
P

As

Sb
As-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom arsenik, As, 33
Dhèrèt kimia metaloid
Golongan, Période, Blok 15, 4, p
Panampilan abu-abu metalik
As,33.jpg
Massa atom 74,92160(2) g/mol
Konfigurasi elektron [Ar] 3d10 4s2 4p3
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 18, 5
Ciri-ciri fisik
Fase solid
Massa jenis (watara suhu kamar) 5,727 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 5,22 g/cm³
Titik lebur 1090 K
(817 °C, 1503 °F)
Titik umob subl. 887 K
(614 °C, 1137 °F)
Kalor peleburan (abu-abu) 24,44 kJ/mol
Kalor panguapan  ? 34,76 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 24,64 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 553 596 646 706 781 874
Ciri-ciri atom
Struktur kristal rhombohedral
Bilangan oksidasi ±3, 5
(oksida asam lemah)
Elektronegativitas 2,18 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 947,0 kJ/mol
ke-2: 1798 kJ/mol
ke-3: 2735 kJ/mol
Jari-jari atom 115 pm
Jari-jari atom (terhitung) 114 pm
Jari-jari kovalen 119 pm
Jari-jari Van der Waals 185 pm
Lain-lain
Sifat magnetik data tidak tersedia
Resistivitas listrik (20 °C) 333 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 50,2 W/(m·K)
Modulus Young 8 GPa
Modulus ruah 22 GPa
Skala Mohs 3,5
Kekerasan Brinell 1440 MPa
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
73As syn 80,3 hari ε - 73Ge
γ 0,05D, 0,01D, e -

Cithakan:Elementbox isotopes decay4

75As 100% As stabil kanthi 42 neutron
Referensi

Arsenik, arsen, utawa arsenikum kuwi unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwé simbul As lan nomer atom 33. Dat iki awujud bahan metaloid kang misuwur mawa racun lan nduwé telung wangun alotropik; kuning, ireng lan klawu. Arsenik lan senyawa arsenik dipigunakaké minangka pestisida, herbisida, insektisida lan werna-werna aloy.

Sipat-sipat Arsenik[sunting | sunting sumber]

Arsenik sacara kimiawi duwé karakteristik kang sarupa karo Fosfor, lan sering bisa dipigunakaké minangka sesulih jroning werna-werna réaksi biokimia lan uga mawa racun. Nalika dipanasaké, arsenik bakal cepet kaoksidasi dadi oksida arsenik, kang mambu kaya ambuné bawang putih. Arsenik lan sawetara senyawa arsenik uga bisa langsung kasublimasi, owah saka padhet dadi gas tanpa dadi cairan dhisik. Dat dhasar arsenik ditemokaké jroning rong wangun padhet kang awarna kuning lan metalik, kanthi berat jenis 1,97 lan 5,73.

Paédah[sunting | sunting sumber]

Timbal biarsenat wis dipigunakaké ing abad kaping 20 minangka insektisida kanggo woh-wohan nanging ngakibataké karusakan utek para pekerja kang nyemprotaké. Sajroning abad kaping 19, senyawa arsen wis dipigunakaké jroning babagan obat-obatan ananging akèh-akèhé saiki wis diganti nganggo obat-obatan modhèrn.

Kagunan liya:

  • Werna-werna insektisida lan racun
  • Galium arsenida kuwi material semikonduktor wigati jroning IC utawa sirkuit terpadu. Sirkuit digawé nganggo komponen iki luwih cepet nanging uga luwih larang tinimbang saka silikon.

Werna-werna senyawa[sunting | sunting sumber]

Pepènget[sunting | sunting sumber]

Arsenik lan sabagéan gedhé senyawa arsenik kuwi racun kang kuat. Arsenik matèni kanthi cara ngrusak sistem pencernaan, kang nyebabaké pati amarga shock. Delengen keracunan arsenik.

Sawetara tokoh kang naté keracunan arsen[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arsenik&oldid=814458"