Ariel Sharon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ariel Sharon
אריאל שרון
Ariel Sharon

Mangsa jabatan
7 Maret 2001 – 14 April 2006
(Ora aktip wiwit tanggal 4 Januari 2006)
Présidhèn Moshe Katsav
Deputi Ehud Olmert
Didhisiki déning Ehud Barak
Diganti déning Ehud Olmert

Miyos 26 februari 1928
Kfar Malal, British Mandate of Palestine
Tilar donya 11 januari 2014
Tel Aviv, Israel
Partai pulitik Kadima (sadurungé Likud lan Shlomtzion)
Garwa Margalith (séda 1962);
Lily Sharon (séda 2000)
Agami Yahudi

Ariel Sharon Swara Ariel Sharon (Basa Ibrani: אֲרִיאֵל שָׁרוֹן, uga dikenal karo jeneng Arik) (26 Februari 1928 , Kfar Malal-11 januari 2014 , Tel Aviv) yaiku sawijining pulitikus lan jenderal Israel.[1] Dhèwèké mengku jabatan dadi Perdhana Mentri Israel wiwit 7 Maret 2001 nganti tekan 14 April 2006.[1] Kakuwasané dadi perdhana mentri banjur diganti déning Perdhana Mentri (sauntara) Ehud Olmert marga dhèwèké kena stroke nalika sasi Januari 2006.[2] Ariel ngalami koma kanthi wektu kang suwi, kang ndadèkaké ora bisa ngayaji tugas dadi pemimpin pamaréntahan.[2] Ariel lair ing Kfar Malal (Mandat British Palestina) lan tampil dadi pemimpin pulitik uga militer kebangsaan Israel.[1] Sharon uga tau njabat dadi pemimpin Likud, parté paling gedhé ana ing koalisi pamarentah parlemen Israel, Knesset, nganti tekan mundur saka parté kuwi tanggal 21 November 2005.[1] Dheweke banjur ngedegake parte anyar kang jenengé Kadima.[1] Sasuwéné telung puluh taun Sharon dines dadi anggota Angkatan Bersenjata Israel.[1] Pangkaté kang paling dhuwur yaiku Mayor Jenderal.[1] Sharon dadi misuwur ana ing Israel merga dhèwèké mèlu jroning Perang Enem Dina nalika taun 1967 lan Perang Yom Kippur nalika taun 1973.[1] Ariel Sharon uga duwé tanggung jawab ana ing tragedi pembantaian Qibya nalika tanggal 13 Oktober 1953.[2] Ana ing jaman kuwi 96 wong Palestina mati déning Unit 101 kang dipimpin déning Sharon lan pembantaian Sabra lan Shatila ing Libanon nalika taun 1982 kang nyebabake antarane 3.000 - 3.500 jiwa mati, amarga perkara iki banjur dhèwèké dijuluki dadi 'Tukang Jagal saka Beirut'.[2] Seda ing 11 Januari 2014, Duwe ngginakaken 8 taun koma.[3]Dhèwèké panguburan negara lan disarèkaké ing jejere bojoné sing kapindho Lily ing para ranch.[4]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ariel_Sharon&oldid=881493"