Arche de la Défense

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Grande Arche de la Défense
Grande Arche de La Défense et fontaine.jpg
Grande Arche at night
Informasi umum
Jinis Offices
Lokasi La Défense, Île-de-France, France
Koordinat 48°53′34″N 2°14′09″E / 48.89278°N 2.23583°E / 48.89278; 2.23583Koordinat: 48°53′34″N 2°14′09″E / 48.89278°N 2.23583°E / 48.89278; 2.23583
Diwiwiti 1985
Rampung 1989
Desain dan pembangunan
Arsitèk Johann Otto von Spreckelsen
Grande Arche didelok saka Arc de Triomphe pada Axe historique

Grande Arche de la Fraternité yaiku sawijining monumèn kang manggon ana ing distrik bisnis La Défense ing sisih kulon Paris.[1] Monumèn iki uga dikenal kanthi jeneng Arche de la Défense utawa La Grande Arche.[1] Kompetisi kang dianakake dening presiden Perancis, François Mitterand.[1] Arsitèk Denmark, Johann Otto von Spreckelsen (1929-1987) ngrancang èntri kanggo didadèkaké Arc de Triomphe versi abad kaping-20: yaiku sawijining monumèn kanggo kamanungsan saka kajayan militèr, Konstruksi monumèn iki diwiwiti nalika taun 1982.[1] Sawisé Spreckelsen tilar donya yaiku taun 1987, kancané , arsitek Prancis Paul Andreu, kang ngrampungke pagawéyan mau ing taun 1989/90.[1] Arche amèh mbentuk kubus sampurna (amba: 108m, dhuwur 110m, kandel: 112m; wis ditetapaké yèn struktur iki dideleng kaya hiperkubus patang dhimènsi (tesseract) kang diproyèksèkaké kanggo donya telung dhimènsi).[2] Struktur iki duwe bingkae beton kang tipis lan dilapisi kaca lan marmer Carrara saka Italia lan dibangun déning perusahaan pembangunan sipil Prancis, Bouygues.[2] Arche kang wis meh rampung kuwi banjur diresmikake nalika sasi Juli 1989, kanthi pawai militèr gedhèn kang nandhani rong abad Revolusi Prancis.[2] Bangunan iki mepaki jalur monumèn kang mbentuk Axe historique ana ing sadawané kutha Paris.[2] Arche iki diputer ing sudut 6.33°.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]