Arèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Arèn
Aren, saka Blanco
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Arecales
kulawarga: Arecaceae
Genus: Arenga
Species: A. pinnata
Jeneng binomial
Arenga pinnata
(Wurmb) Merr.
Sinonim

Arenga saccharifera Labill.

Arèn utawa neluluk utawa anggong kalebu wit kang akeh urip ing Indonesia. [1] Wit arèn utawa kang nduwèni jeneng Latin Arenga pinnata (Wurm) Merill kalebu wit plasma nutfah kang ditandur ing perkebunan. [2] Ing Sunda, arèn diarani tangkal kawung, ing Aceh diarani bakjuk, ing Toraja, Sulawesi Selatan diarani onau, ing Ambon, Maluku diarani mana utawa nawa-nawa, lan ing Dayak, Kalimantan diarani hanau. [1] Arèn isih saseduluran karo Arenga saccarifera Labill lan isih sakeluwarga karo Arecaceae. [1]

Arèn nduwèni akèh manpangat, kayata getah utawa nira saka wit arèn bisa dadi ombèn-ombèn kang nyegeraké awak. [1] Ombèn-ombèn iku diarani legèn. [1] Getah arèn iku uga bisa digawé dadi gula.[1] Gula kang digawé saka getah arèn diarani gula abang utawa gula Jawa. [1] Saliyané nira utawa getahé, woh wit arèn bisa dipangan utawa digawé panganan kang bisa nggawé wareg. [2] Woh wit arèn iku diarani kolang-kaling. [1] Manpangaté kang akèh ndadékaké arèn akèh ditandur déning warga masyarakat. [1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arèn&oldid=829854"