Aozora Bunko

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Infobox library

Gambar:Aozora Bunko how-to-make illustration.png
This is an explanatory illustration prepared by Aozora Bunko as part of project encouraging Japanese citizens to contact Diet members in effort to express a point-of-view
Aozora Bunko
URL http://www.aozora.gr.jp
Komersial? Tidak
Tipe situs Perpustakaan digital
Basa: bahasa Jepang
Pemilik Komunitas
Pangripta Perintis Aozora Bunko (Aozora Bunko Yobikake-nin)
Diluncuraké Agustus 1997[1]
Gambar:Aozora Bunko how-to-make illustration.png
This is an explanatory illustration prepared by Aozora Bunko as part of project encouraging Japanese citizens to contact Diet members in effort to express a point-of-view.
Gambar:N0-70.png
Graphic icon illustrating Aozora Bunko's public-policy advocacy position—opposing proposed changes to Japan's copyright laws.

Aozora Bunko (青空文庫 Perpustakaan Langit Terbuka?) inggih punika situs perpustakaan digital ingkang nyèdiaakèn secara gratis kolèksi buku ingkang gadahi status domain publik utawi buku ing masa perlindungan hak ciptanipun sampun tèlas . Proyek punika radi sèrupa kaliyan Proyek Gutenberg, namung koleksinipun inggih punika buku basa Jepang saking zaman Meiji ngantos ing zaman Showa, lan buku kasil terjemahan saking basa Inggris. ing wulan Januari 2007, jumlah kolèksi sampun ngèlakungi 6.000 judul buku.

Situs punika ugi gadahi sejumlah karya ingkang dèrèng tèlas masa pekrlindunganipun hak ciptanipun. ananging buku kasèbut sagèd dipununduh, diwaos, utawi dipunginaakèn kangge kabetahan pribadi, utawi anggota keluarga ingkang serumah ingkang jumbuh Pasal 30 UU Hak Cipta Jepang.[2] Buku ingkang tasih ing masa perlindungan hak cipta dipunbentenaken kaliyan halaman katalog gadahi warni merah jambu.

Koleksi[sunting | sunting sumber]

Miturut Undang-undang Hak Cipta Jepang, masa perlindungan hak cipta mlampah ngantos 50 taun saksampune penyerat pejah ing donya.[3] ing antawisipun koleksi buku sastra ingkang paling tua wonten karya sastrawan kadasta Mori Ōgai, Natsume Soseki, lan Ryūnosuke Akutagawa. Sementara punika, koleksi buku sastra ingkang enom antawisipun dipunwakili karya Atsushi Nakajima (meninggal dunia 1942), Osamu Dazai (†1948), Fumiko Hayashi (†1951), Yuriko Miyamoto (†1951), Hori Tatsuo (†1953), Ango Sakaguchi (†1955), dan Kotaro Takamura (†1956).

sedaya pekerjaan digitalisasi dipunlampahi dening komunitas relawan. Buku dipundistribusiaken ing bentuk berkas teks (buku-e) tanpa ilustrasi, kaliyan format karakter JIS X 0208 (Shift JIS). Sebagian ageng berkas ing Aozora Bunko kasedia ing 3 jenis format: berkas teks biasa, berkas HTML, lan berkas ExpandBook (.ebk) ingkang dipunwaos kaliyan perangkat lunak gratis ExpandBook[1]. saksampune diunduh, bukunipun saged dipunwaos kaliyan perangkat lunak ingkang nampilaken seratan Jepang secara vertikal ing komputer pribadi, PDA, utawi telepon genggam. Ing salebeting teks, aksara kanji ingkang sulit dipunwaos dipunjangkepi kaliyan karakter ruby (furigana) kangge nunjukkan cara maosipun. Karakter ruby dipunserat ing antawisipun tanda kurung lancip 《》 kangge nderek aturan penyiapan naskah Asosiasi Penyokong Buku Tuna Netra ing Jepang (Books for the Blind Association), tuladhane:

  • 青空|文庫《ぶんこ》 (aksara hiragana ぶんこ dipunengge kangge nunjukaken cara maos aksara kanji "bunko" 文庫)
  • 本日は晴天《せいてん》なり。 (aksara hiragana せいてん dipunengge kangge nunjukaken cara maos aksara kanji "seiten" 晴天)
  • Karakter ruby dipunginaaken kangge nunjukaken alternatif cara maos, kadasta :ブルースカイ《青空》 (blue sky dipunwaos dados aozora).


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Aozora Bunko no shikumi". Aozora Bunko. http://www.aozora.gr.jp/shikumi.html. Retrieved 26 Agustus.
  2. ^ "Chapter II Rights of Authors, Subsection 5 Limitations on Copyright". Copyright Law of Japan. Copyright Research and Information Center. http://www.cric.or.jp/cric_e/clj/cl2_1.html#cl2_1+SS5. Retrieved 26 Agustus.
  3. ^ "IV. How Long Does Author's Right Continue?". Copyright Research and Information Center. http://www.cric.or.jp/cric_e/beginner/beginner.html. Retrieved 26 Agustus.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aozora_Bunko&oldid=866789"