Aniruda

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Usha Aniruddha mimpi dewa, Oil Raja Ravi Varma
adegan Anirudha kaliyan Usha wonten ing alas


Aniruda (Dewanagari: अनिरुद्ध,IASTAniruddha, अनिरुद्ध) inggih punika salah satunggaling tokoh wonten salebeting kitab Bhagawatapurana kaliyan wiracarita Mahabharata[1] . Panjenenganipun putra saking Pradyumna, kesatria Yadawa[1]. Pramila Aniruda punika minangka putunipun Dewa Krishna[2]. Aniruda anggadhahi pangertosan boten saged dipun kontrol utawi boten wonten ingkang saged nyegah[1].

Cariyosipun Aniruda[sunting | sunting sumber]

Sampun dangu sakderengipun jaman Mahabharata, kinten-kinten wonten ing abad 3 SM, wonten bidodari ingkang tresna dhumateng Sushi Tilottama (putranipun fakir Ravi ageng). Nalika semanten, kekalih tiyang punika sami rabi woten saktengahing alas.Kamangka wonten ing alas punika wonten pendheta Durwasa ingkang saweg tapa. Pendheta Durwasa ngraos kaganggu.Saklajengipun pendheta punika paring kutukan dhumateng bidodarinipun ingkang endah kasebat[2]. Kutukan punika ndadosaken bidodari punika lair dados manungsa[2]. Wonten ing pagesangan saklajengipun, bidodari punika miyos minangka putri Tilotama daita, ingkang asma Usha-putrinipun asura Bana.Wonten ing wekdal punika, Usha ngimpekaken tiyang jaler. Usha punika lajeng tresna dhumateng tiyang jaler punika. Seniman krajaan dipundhawuhi Usha supados nggambaraken tiyang jaler ingkang wonten ing impenipun[2].

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)[1], Dipun undhuh 23 September 2012.
  2. ^ a b c d (es)[2], Dipun undhuh 29 Oktober 2012.
Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aniruda&oldid=834381"