Angkatan Udara Malaysia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
MiG-29, salah satu jenis pesawat tempur buatan Rusia yang dimiliki oleh TUDM.

Cithakan:Infobox Military Unit

Angkatan Udara Malaysia (asma resmi : Tentera Udara Diraja Malaysia, dipuncèkak TUDM) inggih punika cabang Angkatan Tentera Malaysia ingkang nggadahi tanggèl jawab ingkang operasi lan pertahanan wilayah udara Malaysia. Tentara Udara Diraja Malaysia dipundiriakèn ing taun 1958 dados Tentara Udara Persekutuan Malaya. Ing wanci punika TUDM mengoperasikèn sebuah kombinasi unik ingkang gayut pintèn-pintèn jenis pesawat udara modern buatan Amerika Serikat, Eropa, lan Rusia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Madègè lan eksistensi TUDM dados pengawal wilayah udara Malaysia botèn kalèpas saking rangkaian sèratan sejarah negara Malaysia. Dipunwiwiti ing masa penjajahan Inggris ngantos masa sakpunika.

Modernisasi TUDM[sunting | sunting sumber]

Gambar : Northrop RF-5E of the Malaysian Air Force 061006-F-1234S-079.jpg|thumb|left|Sebuah pesawat tempur intai taktis jenis Northrop RF-5E Tigereye buatan AS.]] Ing wulan Maret 2007, Wakil Perdana Menteri lan Menteri Pertahanan Malaysia, Najib Tun Razak, ngumumaken dateng publik menawi masa dinas aktif pesawat tempur MiG-29 ing jajaran TUD badhe ajeg dipunpertahanaken ngantos taun 2010. Lajeng ing taun ingkang sami, Najib Tun Razak ugi ngumumaken menawi helikopter Nuri (Sikorsky S-61A-4) badhe dinon-aktifkan wiwit taun 2012 lan badhe dipungantos dening helikopter Eurocopter EC725. [1] Wakil Panglima TUDM, Letnan Jenderal Bashir Abu Bakar, menyatakan pada media usai membuka acara Heli-Asia 2007, menawi tender pengadaan helikopter ingkang dipungantos Sikorsky S-61A-4 akan dimulai awal Juli 2008. [2]

Eurocopter EC725

Ing wulan Juni 2009, Panglima TUDM, Jenderal Azizan Ariffin, nyataaken kekarepan pihak TUDM menawi badhe nggantos pesawat tempur MiG-29 kaliyan pesawat tempur ingkang gadahi kabetahan manuver ingkang langkung lincah lan kabetahan nyerang lawan ingkang langkung sae menawi dipunbandingaken kaliyan pesawat sakderengipun. [3] ing Pameran Pertahanan Asia ke-12 taun 2010, [4] sampun dipunlampahi tepak asmani kontrak perjanjian pembelian 12 unit helikopter Eurocopter EC725 dening TUDM kangge kabetahan operasi militer. [5] Kaliyan kontrak perjanjian kasebut, pihak EADS selaku produsen Eurocopter EC725 sampun njanjiaken investasi senilai 100 yuta euro kangge madegake pusat helikopter ingkang komprehensif ing Subang, Selangor dados akademi penerbangan, pelatihan, simulasi, lan dados fasilitas pemeliharaan, perbaikan, lan overhaul kangge helikopter Eurocopter EC725, baik versi militer utawi versi sipil. [6]

Organisasi[sunting | sunting sumber]

Ngantos pungkasan taun 1970an, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) tasih ngginaaken sistem jenjang kepangkatan ingkang sami kaliyan AU Inggris (RAF).[7] Jenjang kepangkatan punika lajeng dipungantos kaliyan pola kepangkatan angkatan darat. Daftar kepangkatan ing wanci punika kalampahan ing TUDM inggih punika saged diounsebat ing ngandap punika , berurutan wiwit saking pangkat tertinggi ngantos ngandap .

Kepangkatan ngantos taun 1970[sunting | sunting sumber]

Flag Officer
(Perwira Tinggi)
Air Chief Marshal Air Marshal Air Vice Marshal Air Commodore - - -
Commissioned Officer
(Perwira Menengah)
Group Captain Wing Commander Aquadron Leader Flight Lieutenant Flying Officer Section/Pilot Officer Cadet Officer
Enlisted
(Bintara & Tamtama)
Warrant Officer I Flight Sergeant Sergeant Corporal Leading Aircraftman Aircraftman 2nd Class Aircraftman 1st Class

Kepangkatan ngantos taun 1990[sunting | sunting sumber]

Tamtama, Bintara, dan Perwira

  • Perajurit Muda (Recruit)
  • Laskar Udara II (Aircraftman 2nd Class)
  • Laskar Udara I (Aircraftman 1st Class)
  • Laskar Udara Kanan (Leading Aircraftman)
  • Koperal Udara (Air Corporal)
  • Sarjan Udara (Air Sergeant)
  • Flait Sarjan (Flight Sergeant)
  • Pegawai Waran 2 (Warrant Officer 2)
  • Pegawai Waran 1 (Warrant Officer 1)

Perwira

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]