Angela Dorothea Merkel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Angela Merkel


Incumbent
Assumed office 
22 November 2005
Presidhen Horst Köhler
Christian Wulff
Joachim Gauck
Deputy Franz Müntefering
Frank-Walter Steinmeier
Guido Westerwelle
Philipp Rösler
Didhisiki déning Gerhard Schröder

In office
17 November 1994 – 26 October 1998
Chancellor Helmut Kohl
Didhisiki déning Klaus Töpfer
Diganti déning Jürgen Trittin

In office
18 January 1991 – 17 November 1994
Chancellor Helmut Kohl
Didhisiki déning Ursula Lehr
Diganti déning Claudia Nolte

Member of the Bundestag
Incumbent
Assumed office 
2 December 1990
Didhisiki déning Constituency established
Constituency Stralsund-Nordvorpommern-
Rügen

Lair 17 Juli 1954 (umur 59)
Hamburg, West Germany
(now Germany)
Partai pulitik Christian Democratic Union (1990–present)
Other political
affiliations
Democratic Awakening (1989–1990)
Pasangan Ulrich Merkel (1977–1982)
Joachim Sauer (1998–present)
Alma mater University of Leipzig
Tapak asma

Dr.Angela Dorothea Merkel (IPA /ˈaŋɡela doroˈteːa ˈmɛɐkəl/) (lair ing Hamburg, Jerman, 17 Juli 1954; umur 59 taun) ;[1] inggih menika Kanselir Jerman (wiwit tanggal 22 November 2005).[1] Merkel kapilih ing Bundestag (Parlemén Jerman) saking Mecklenburg-Vorpommern.[1] Panjenenganipun naté dados pangarsanipun Uni Démokrtatik Kristen (CDU) wiwit taun 2000, lan ugi dados pangarsanipun Uni Sosial Kristen saking taun 2002 ngantos 2005.[1] Saking taun 2005 ngantos 2009 Merkel dados pangarsa satunggalipun koalisi ageng kaliyan Uni Sosial Kristen lan Parté Sosial Démokrat Jerman, ingkang dipundamel sasampunipun pemilu pemerintah féderal tanggal 22 November 2005.[2] Wonten ing pamilihan tanggal 27 September 2009, parténipun Merkel Uni Démokratik Kristen pikantuk swanten ingkang paling ageng.[2] Salajengipun Merkel damel pamaréntahan koalisi kaliyan Uni Sosial Kristen lan Parté Démokratik Bébas.[2] Merkel dipunlantik nalika tanggal 28 Oktober 2009.[2]

Nalika taun 2007, Merkel ugi dados Présidhén Dhéwan Éropa lan mimpin G8.[2] Panjenenganipun nggadhahi panyurung tumrap Prajanjén Lisbon lan Dhéklarasi Bérlin.[2] Ing salebetipun negeri Jerman, kabijakanipun réformasi perawatan kasehatan lan masalah babagan pambangunan énergi.[2]

Merkel dados tiyang èstri kaping sepindhah ingkang dados Kanselir Jerman.[2] Nalika taun 2007, panjenenganipun dados tiyang éstri kaping kalih ingkang dados tetunggulipun G8, sasampunipun Margaret Thatcher.[2]


Tanggal 18 Desember 2013, panjenennganipun kapilih malih dados kanselir kangge mangsa jabatan ingkang kaping tiga, lan satunggaling tiyang ingkang kanselir Jerman ngantos kaping tiga jabatan. Angela Merkel kapilih malih dening 462 anggota majelis parlemen, Bundestag, kanthi 150 swanten ingkang mboten nyarujuki lan sanga swanten abstain.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Cithakan:Ge[Langguth, Gerd. 2005. Angela Merkel. Jerman: Munich]
  2. ^ a b c d e f g h i (en)Germany's Merkel begins new term dipunundhuh tanggal 7 September 2011)

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Angela Dorothea Merkel ing Wikimedia Commons.

(en)Germany's Merkel begins new term


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.