Androgen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Steroidogenesis, showing the relation between several androgens, is at bottom left. Estrone and estradiol, in contrast, are estrogens.

Androgèn inggih punika sèks stèroid secara struktural gadahi 19 karbon. Sédaya steroid asalipun saking pemecahan ènzim kolesterol. Wontén tiga kelompok steroid mineralokortikoid disintesis, ing glomerulosa zona saking kèlènjar adrènal, kortikosteroid-disentesis, ing zona fascicularis saking kelenjar adrenal lan steroid seks-disintesis, ing zona reticularis. Wonten pitu androgen total dehydroepiandrosterone, delta lima androstenediol, androsterone, delta lima androstanediol, delta sekawan androstendione, testosteran lan dihidrotestosteron. Ing steroid seks sanesipun inggih punika estrogen (18 Karbon): estradiol, estrone, estriol. Androgen dipunsintesis ing gonad (ovarium utawi testis) saking kolestrol, kelenjar adrenal (zona reticularis) saking kolesterol lan pinggiran saking DHEA, androgen inggih punika seks steroid sebagai alami kangge wanita kadasta estrogen. [1] androgen inggih punika hormon seks pria ingkang promosikan parembagan lan pamelihara karakteristik seks pria, The androgen utami inggih punika testosteron. [2]

Sebapipun Defisiensi Androgen[sunting | sunting sumber]

Pinten-pinten sebap kekirangan androgen inggih punika :

  1. Testis, prekawis medis ingkang dipunwiwiti ing testis saged nyegah produksi testosteron ingkang memadai. Pinten-pinten saking kahanan punika wonten angantos mijil, tuladhanipun, sindrom, Klinefelter kelainan genetik ingkang dipunpengaruhi kromosom seks. Kahanan sanes saged kedadosan ing pinten-pinten tahap putra lanang utawi kauripan manungsa, tuladhanipun : testis boten medhun, kaicalan testis amergi trauma utawi muter off saking suplai getih torsi, komplikasi saksampunipun gondok lan efek samping saking kemotrapi utawi radioterapi.
  2. Kelenjar hipofisis, kahanan ingkang umum ingkang ngaruhi kelenjar pituitari lan ngarah ing tingkat testosteron rendah inggih punika ingkang wontenipun tumor jinak. Tumor saged ginaaken fungsi kelenjar utawa ngasilaken hormon ingkang hentiaken produksi gonadotropin lan nyegah kelenjar pituitari saking sinyal testis kangge mroduksi testosteron.
  3. Hipotalamus, kahanan katamtu, kadasta tumor utawi kelainan bawaan, saged nyegah hipotalamus saking dorong kelenjar hipofisis kangge ngelepas hormon. Punika saged hambat produksi testosteron kaliyan testis. Punika saged nyebapaken ingkang jarang saking defesiensi androgen. [3]

Efek Samping[sunting | sunting sumber]

Efek samping saking terapi pergantian testosteron ingkang boten umum. Pinten-pinten efek samping saking menawi kalebet :

  • Verat badan
  • Mild jerawat
  • perubahan mood lan agresi ningkat
  • pria pola kebotakan
  • Prambayun pembangunan
  • pria ingkang langkung tuo menawi ngalami prekawis kaliyan aliran urin.

Prostat penyakit lan Terapi Testosteron[sunting | sunting sumber]

Saking kalih sel normal lan kanker saking kelenjar prostat gumantung ing hormon pria kadasta testosteron kangge taneman. Menawi pria sampun gadahi pembesaran prostat, sakpunika badhe bantu lan mantau ati-ati, menawi testosteron ingkang kaserep. Sakmenika boten wonten bukti ingkang nunjuaken terapi penggantian testosteron ingkang trep ningkataken risiko pria gadahi penyakit prostat, kalebet kanker prostat, ananging pria kaliyan riwayat kanker prostat biasanipun boten dipunpertimbangaken kangge terapi testosteron. [4]

Pengobatan kangge Tingkat Androgen Rendah[sunting | sunting sumber]

Kombinasi estrogen utawi testosteron jampi ingkang kasediaken kangge wanita ing formulasi sae lisan utawi dipunsuntik. Studi alit nemuaken efektif ningkataken libido, energi lan kasejahteraan ing wanita kaliyan kekiranganipun tulang. Ananging resiko saking kombinasi estrogen lan testosteron ngeliputi ningkataken risiko prembayun lan ‘’endometrum’’ kanker. Efek buruk ing kolesterol getih lan toksisitas ati. testosteron ugi ngeliputi pengobatan ingkang efektif kangge AIDS wasting gayut lan sedeng jalani studi kangge ngobati sindrom pramenstruari PMS lan penyakit autoimun. Wanita kaliyan PMS menawi gadahi tingkat ing ngandap normal testosteron sepanjang siklus menstruasi, nunjuaken suplemen saged bantu. [5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en){engertian androgen (dipununduh tanggal 26 Oktoner 2013)
  2. ^ http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=2239 (dipununduh Tanggal 26 Oktober 2012)
  3. ^ Cithakan:InSeba kekurangan androgen (dipununduh Tanggal 26 oktober 2012)
  4. ^ Efek Samping androgen (dipununduh Tanggal 26 Oktober 2012)
  5. ^ Androgen(dipununduh Tanggal 26 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Androgen&oldid=835071"