Ambalat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Ambalat iku blok segara sing jembaré 15.235 kilometer pesagi sing dumunung ing Segara Sulawesi utawa Selat Makassar. Blok segara iki ora kabèh sugih lenga patra.

Wiwitan pasulayan[sunting | sunting sumber]

Pasulayan diwiwiti sawisé taun 1967 dianakaké patemon teknis hukum segara pisanan antarané Indonesia lan Malaysia. Pungkasané kaloro negara sepakat (kajaba Sipadan lan Ligitan didadèkaké kahanan status quo pirsani: Sengketa Sipadan lan Ligitan) sabanjuré, tanggal 27 Oktober 1969 dianakaké penandha tanganan perjanjèn antara Indonesia lan Malaysia sing diarani Perjanjèn Tapel Wates Kontinental Indonesia - Malaysia, [1] kaloro negara wis ratifikasi tanggal 7 November 1969. Ora suwé, isih ing taun 1969 Malaysia gawé péta anyar sing nglebokaké pulo Sipadan, Ligitan lan Batu Puteh (Pedra blanca) saéngga bab iki mbingungaké Indonesia lan Singapura lan pungkasané Indonesia lan Singapura ora ngakoni péta anyar Malaysia kasebut.

Tanggal 17 Maret 1970 ditandha tangani manèh Pasetujon tapel wates segara Indonesia lan Malaysia [2] ananging, ing taun 1979 pihak Malaysia gawé péta anyar manèh ngenani tapel wates kontinental lan maritim lan nyatakaké yèn negarané minangka negara kapuloan lan sacara sepihak gawé tapel wates maritimé dhéwé kanthi nglebokaké blok maritim Ambalat jroning wilayahé yaiku kanthi bgajokaké koordinat 4° 10' arah lor ngliwati pulo Sebatik. [3]. Péta iki padha nasibé karo terbitan Malaysia taun 1969 yaiku diprotes lan ora diakoni déning pihak Indonesia.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Catatan sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ambalat&oldid=869556"