Alster

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Koordinat: 53°32′40″N 9°59′0″E / 53.54444°N 9.983333°E / 53.54444; 9.983333
Alster
Kali
RK 1009 9908 Alster.jpg
Alster ing Hamburg
Country Jerman
States Schleswig-Holstein, Hamburg
Distrik Segeberg
Tributaries
 - left Bredenbek, Ammersbek, Saselbek, Osterbek, Wandse
 - right Tarpenbek, Isebek
Source
 - location Henstedt-Ulzburg, Schleswig-Holstein
 - coordinates 53°45′49.1″N 10°0′17.4″E / 53.763639°N 10.004833°E / 53.763639; 10.004833
Mouth Elbe
 - location Hamburg
 - coordinates 53°32′40″N 9°59′0″E / 53.54444°N 9.983333°E / 53.54444; 9.983333
Length 53 km (33 mi)

Alster yaiku anak kali saka kali Elbe kang dumunung ing Jerman Lor.[1] Alster ngliwati kutha Henstedt-Ulzburg, Schleswig-Holstein, nganti tekan Elbe ing tlatah Hamburg.[1] Ing Hamburg, kali Alster dibendung. Ing Hamburg Alster kapérang dadi loro kang awujud tlaga.[1] Sumberé kali Alster yaiku saka rawa cilik ing Brook Timhagen ceraké [[Henstedt-Ulzburg, 25 km (16 mil) lor Hamburg. Dhaérah kéné iki didadèkaké papan panggonan wisata karo pamaréntah kanggo masarakat Jerman.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Alster diadègaké ing muara kali ing abad 9 lan digunakaké dadi port. Banyu ing muara kali bisa digunakaké kanggo irigasi. Alster wiwit dibendung saka taun 1190.[1] Ing abad 15 lan 16, kanal ing Alster dibangun kanggo nyambungaké Hamburg karo Lübeck. Kanal kang nduwèni dawa kurang luwih dawané 8 km (5.0 mil).[1] Kutha Hamburg digedhèkaké ing pinggir kali Alster, lan akèh dibangun navigasi kali. Nganti abad 9 digunakaké kanggo transportasi banyu nganggo kapal tongkang sing tujuané menyang kutha Kayhude.[1] Kapal Tongkang ngangkut bahan bangunan, bahan bakar, lan sembako.

Ékonomi[sunting | sunting sumber]

Anak perusahaan saka Hochbahn Hamburger, nyedhiakaké transportasi umum lan papan kanggo pariwisata ing kutha Hamburg. Tlaga Alster iki dadi jantung kutha lan dadi swargané kanggo pandhayung.[2] Sakliyané kuwi akèh sing ditawakaké ing pinggiran teluk Alster kaya déné papan kanggo dolan, kulawarga, lan dolanan.[2] Uga ana kafé lan rèstoran sing nawakaké kaéndahan teluk Alster.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en)[1](diundhuh 9 September 2011)
  2. ^ a b c (en)www.viator.com(diundhuh 9 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alster&oldid=832036"