Alpha Centauri

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alpha Centauri A/B/C
Position Alpha Cen.png
Panggonan Alpha Centauri, bareng karo Beta Centauri dadi "pointer" kanggo rasi Salib Kidul.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Centaurus
Asensio rekta 14j 39m 36.5/35.1d
Dhéklinasi -60° 50′ 02.3/13.8″
Magnitudo katon (V) -0.01/+1.34/+11.05
Ciri-ciri
Kelas spektrum G2 V/K1 V/M5.5 Ve
Indèks warna U-B 0.24/0.64/1.54
Indèks warna B-V 0.65/0.85/1.97
Jinis variabel Ora ana
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) -21.6 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: -3678.19 mas/taun
Dek.: 481.84 mas/taun
Paralaks (π) 747.23 ± 1.17 mas
Let 4.365 ± 0.007 tc
(1.338 ± 0.002 pc)
Magnitudo mutlak (MV) 4.38/5.71/15.49
Detail
Massa 1.100/0.907/0.1 M
Radhius 1.227/0.865/0.2 R
Gravitasi permukaan (log g) 4.30/4.37[1]
Luminositas 1.519/0.500/0.00006 L
Suhu 5,800/5,300/2700 K
Metalisitas 130-230% Sun
Rotasi ?
Umur 5-6 × 109 taun
Orbit lintang gandha visual
Lintang sékundhèr Alpha Centauri B
Periodhe (P) 79.24 taun
Sumbu semi-mayor (a) 17.59"
Eksentrisitas (e) 0.516
Inklinasi (i) 79.24°
Bujur node (Ω) 204.87°
Epoch periastron (T) 1955.56
Réferènsi database
SIMBAD data
ARICNS data
Pamènèhan jeneng liya
Rigil Kentaurus, Rigil Kent, Toliman, Bungula, FK5 538, CP(D)−60°5483, GC 19728, CCDM J14396-6050

α Cen A

Gl 559 A, HR 5459, HD 128620, GCTP 3309.00, LHS 50, SAO 252838, HIP 71683

α Cen B

Gl 559 B, HR 5460, HD 128621, LHS 51, HIP 71681

Proxima Cen

LHS 49, HIP 70890
Réferènsi database
SIMBAD data

Alpha Centauri (α Cen / α Centauri); (ditepungi uga minangka Rigil Kentaurus, Rigil Kent, utawa Toliman) yaiku lintang paling padhang ing rasi Centaurus. Sanadyan kétok kaya saktitik dideleng nganggo mata, lintang iki sejatiné arupa sistem telung lintang.

Alpha Centauri yaiku sistem lintang paling cedhak saka pranata surya, kanthi let 4,2 tekan 4,4 taun cahya. Amarga kuwi, akèh crita fiksi èlmiah mbayangaké salah sijining dina manungsa arep lungo menyang kana.

Tetingalan[sunting | sunting sumber]

Kanthi magnitudo gabungan -0,27,[2] Alpha Centauri kétok minangka lintang tunggal ing langit nalika bengi menawa dideleng nganggo mata tanpa bantuan alat, paling cemlorot katelu, kalah padhang saka Sirius lan Canopus.

Kanthi déklinasi -60°50', Alpha Centauri bisa dideleng déning sebagéan gedhé wong sing mapan ing wilahan bumi kidul. Kanggo sing mapan ing lintang sing luwih dhuwur saka 29°10’ kidul, Alpha Centauri bakalé dadi lintang sirkumpolar. Tetingalan paling apik yaiku nalika akir sasi April utawa awal Mei, nalika kuwi Alpha Centauri mapan ing sekitaré meridian ing tengah wengi. Bareng karo Beta Centauri, Alpha Centauri dadi ’’pointer ing arah Crux’’. Kanthi pointer iki sing bisa mbédakaké saka crux palsu.

Piranti[sunting | sunting sumber]

"Alpha Centauri" ("Rigil Kentaurus") yaiku jeneng sing diwènèhi kanggo objèk paling padhang ing Rasi Centaurus sing kétok minangka saklintang nganggo mata lan tanpa alat. Kanthi bantuan teleskop, objèk kasebut bisa didhetèksi minangka salah sijining sistem lintang gandha, disebut "Alpha Centauri AB", lan kerep disingkat minangka "α Centauri AB" utawa "α Cen AB", kanthi piranti utama (sing paling padhang) disebut "Alpha Centauri A (α Cen A)" lan piranti kaloro kasebut "Alpha Centauri B (α Cen B)".

Ana piranti katelu kanthi let pisah 2,18° saka sistem AB, kasebut "Proxima Centauri", utawa "Proxima", utawa "α Cen C". Let pisah kasebut luwih gedhé saka let pisah piranti A karo B saéngga menawa Proxima Centauri padhangé cukup lan bisa dideleng nganggo mata, kétok minangka lintang sing pisah saka sistem α Cen AB. Alpha Centauri AB lan Proxima Centauri mbentuk sistem lintang gandha, sing diasumsèkaké kaasosiasi kanthi gravitasional nganggo sistem α Cen AB. Bukti langsung menawa Proxima nduwèni orbit èlips tipikal lintang gandha, durung ditémokaké.[3]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Lintang iki nduwèni jeneng tradhisional Rigil Kentaurus (sok-sok disingkat dadi Rigil Kent utawa disebut uga Rigjl Kentaurus utawa Riguel Kentaurus ing basa Portugis), asalé saka basa Arab Rijl Qantūris utawa Rijl al-Qantūris, sing artiné "sikil centaurus,". Jeneng alternatifé yaiku Toliman sing mungkin asalé saka basa Arab al-Zulmān ("manuk unta"). Saksuwéné abad 19, Elijah H. Burritt kerep nyebut lintang iki Bungula, mungkin asalé saka gabungan antarané "β" lan ing basa Latin ungula ("kuku"). Jeneng liyané yaiku :


jeneng liya asalé basa artiné
南門二 / Nánmén'èr Cina / Mandarin lintang kaloro ing rasi Gapura Kidul[4]
Kamailehope Hawaii[5]
ποῦς κοντούρος / Pous Kontouros Yunani sikil centaurus[6]
Serk‑t Mesir Kuna [6]
Nergub-Gudelim Sumeria sikil kiwa centurus[7]
Nan Mun China gapura kidul[6]

Sakliyané rasi Centaurus, lintang iki uga minangka anggota saka pirang-pirang rasi utawa asterisma ing ngisor iki :

jeneng rasi / asterisma asalé artiné anggota liyané
Southern Pointers[8] tandha ing kidul β Cen
Nā Kuhikuhi[9] Hawaii Jeneng Hawaii kanggo Southern Pointers β Cen
南門 / Nan Mun, Nánmén Cina / Mandarin Gapura Kidul ε Cen
Dark Emu[10] emu ireng (ing antarané)β Cen
Llamacñawin[11] Inca mata sang llama β Cen

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alpha_Centauri&oldid=885007"