Alfred Russel Wallace

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Alfred Russel Wallace
Alfred Russel Wallace
Alfred Russel Wallace
Lair 8 Januari 1823
Usk, Monmouthshire, Wales
Tilar donya 7 November 1913 (umur 90)
Broadstone, Dorset, Inggris
Bidang penjelajahan, biologi, biogeografi, reformasi sosial, botani
Dikenal atas karyané jroning pamilihan alam lan biogeografi
Penghargaan Royal Society's Royal Medal (1868)
Copley Medal (1908)
Order of Merit (1908)

Alfred Russel Wallace O.M., F.R.S. (miyos 8 Januari 1823 - tilar donya 7 Novembér 1913 ing yuswa 90 warsa) misuwur minangka satunggalipun naturalis, panjelajah, pangumbara, wasis ing bab antropologi lan biologi saking negari Britania Raya.[1] Panjenenganipun misuwur minangka tiyang ingkang ngusulaken satunggalipun téori bab seléksi alam, ingkang ing salajengipun damel Charles Darwin langkung misuwur tinimbang Wallace, kamangka téori kasebat sejatosipun kagunganipun Wallace.[2]

Wallace sampun kathah ngawontenaken panaliten.[2] Ingkang sepisan, panjenenganipun ngawontenaken panaliten ing lépèn Amazon ing warsa 1846 nalika yuswanipun nembé 23 warsa.[2] Salajengipun Wallace ngawontenaken panaliten ing KapuloanNuswantara.[2] Ing antawisipun warsa 1848 ngantos dumugi 1854, Wallace dugi ing Singapura.[2] Sadangunipun wolung warsa salajengipun (1854-1862, panjenenganipun njelajah maneka wewengkon ing Nuswantara.[1] Saking panjelajahan menika, panjenenganipun damel buku ingkang irah-irahanipun The Malay Archipelago.[2] Sadangunipun ngawontenaken ékspédhisi ing Nuswantara, kinten-kinten Wallace sampun nempuh jarak 22.500 kilométer, ngawontenaken 60 utawi 70 panjelajahan, lan ngempalaken 125.660 spésimèn fauna ingkang kapérang saking 8.050 spésimèn péksi, 7.500 spésimèn walulang utawi balung maneka warni kèwan, 310 spésimèn mamalia, sarta 100 spésimèn réptil, lan 109.700 spésimèn serangga, kalebet kupu-kupu ingkang dados karemenanipun Wallace.[2]

Sumangga dipunpirsani[sunting | sunting sumber]

Évolusi

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)Jejak Pengembaraan Wallace dipunundhuh tanggal 25 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)[majalah National Geographic Indonesia, terbitan Desember 2008 kaca 35]
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Alfred Russel Wallace ing Wikimedia Commons.