Aktin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
G-actin (PDB code: 1j6z). ADP and the divalent cation are highlighted.
F-actin; surface representation of 13 subunit repeat based on Ken Holmes' actin filament model

Aktin inggih punika protèin globular kaliyan massa kira-kira 42-kDa kaliyan pintén-pintén mupangat dasaripun, pramila sagéd dipunwastani protéin sambi (Basa Inggris: moonlighting protein), kaliyan péran ing salébéting prosès sèlular saking migrasi sel ngantos transpor membran.[1] Aktin dipuntemuakén ing sédaya organismé èukariota, ménawi botén kédah wontén 8 jénis protèin ingkang ngandut aktin, dipunsébat actin-related proteins (ARPs). Ananging katah ARP ingkang asifat sitoskeletal, studi biokimia saha génètika ing pungkasan punika sampun nunjuakén ménawi pintén-pintén ARP gadahi fungsi ing salèbéting inti sèl sanèsipun ing salèbéting sitoplasma,[2] kadasta èksprsèi gèn, règulasi faktor transkripsi saha motilitas intra-inti. Aktin inti gadahi peran ing transkripsi kaping tiga Ènzim polimérasé RNA, ing remodelling kromatin saha ing béntukipun kompleks ribonukleoprotein inti, saha ing pencerapan histon.[3]

Aktin ugi kagolong stimulan ekspresi faktor transkripsi mitokondrial p43.[4] Èksprèsi kasébut bakal nginduksi aktivitas mitokondria, saha lintasan mitokondriogenesis, ningkatakén suhu salira saha nurunakén plasma T3. Aktin punika jénisipun protèin globural ingkang gégayutan saha béntuk rantai, kalih rantai ingkang membelit bentuk heliks, bentuk mikrofilamen (filamen aktin) ing otot lan jénis-jénis sèl sanèsipun. [5] Aktin inggih punika protein ingkang wigatinshsnsken bentuk sel lan ngelampahi sami-sami kaliyan miosin kangge ngasilaken gerakan sel. [6]

Fungsi Filamen Aktin[sunting | sunting sumber]

Filamen aktin ing sel ingkang boten kagolong sel otot, menawi kedhah gadahi kirang langkunge kalih fungsi, yaiku kasusun silang-silang ingkang bentuk kerangka sel lan menawi sami-sami kaliyan miosin gadahi fungsi ing sistem kontraktil, pramila tanggel jawab kaliyan gerakan sel utawi bagian saking sel. Mikrovili ngandut berkas filamen akin, pramila gadahi kabetahan kangge gerak-gerak. [7]

Fungsi Mikrofilamen[sunting | sunting sumber]

Mikrofilamen utawi Filamen Aktin, filamen aktin menawi dipuntingali kaliyan bantuan mikroskop elektron, filamen aktin kaperang saking pinten-pinten untaian molekul globular ingkang saben-saben gadahi diameter 4 nm. Ing dasaripun Mikrofilamen gadahi fungsi ing pinten-pinten proses kontraktil sel. Mikroskop electron kaliyan kapasitas inggil saged ningalaken menawi sitoplasma ing katah sel eukaryotic ngandut katah filament, kaperang saking untaian molekul protein. Filamen ugi sagef dipunperang dados tiga kelas ingkang benten diameteripun, komposisi, lan fungsinipun, jenis ingkang alit, dipunsebat mikrofilamrn, ingkang namung diameteripun kira-kira 5 nm. Ing umume filament punika bentuk jaringan-jaringan lepas ing ngandap membran sel, ing pundi Mikrofilamen sampun ditemuaken asifat sami kaliyan filament aktin ing system kontraktil otot rangka. Mikrofilamen kalibat ing pambentukan tegangan otot. Ing kontraksi otot, ngelipet lan ngerembag membran sel, lan ing pargerakan struktur ing salebeting sel. [8]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)"Actin and ARPs: action in the nucleus.". Department of Chemistry and Biochemistry, University of Notre Dame; Blessing CA, Ugrinova GT, Goodson HV.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15308210. Retrieved 2011-06-11.
  2. ^ (en)"Nuclear actin dynamics--from form to function.". Research Program in Cellular Biotechnology, Institute of Biotechnology, University of Helsinki; Vartiainen MK.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18423404. Retrieved 2011-06-11.
  3. ^ (en)"Nuclear actin and actin-binding proteins in the regulation of transcription and gene expression.". Department of Biochemistry and Molecular Biology, Hebei Medical University; Zheng B, Han M, Bernier M, Wen JK.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19459931. Retrieved 2011-06-11.
  4. ^ (en)"Overexpression of the Mitochondrial T3 Receptor p43 Induces a Shift in Skeletal Muscle Fiber Types". INRA, UMR866 Différenciation cellulaire et croissance, Université Montpellier 1, Université Montpellier 2, Université de Lyon; ançois Casas, Laurence Pessemesse, Stéphanie Grandemange, Pascal Seyer, Naïg Gueguen, Olivier Baris, Laurence Lepourry, Gérard Cabello, dan Chantal Wrutniak-Cabello. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430615. Retrieved 2011-06-12.
  5. ^ >Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:A-1)
  6. ^ (id)Arti Aktin (dipununduh Tanggal 1 November 2012)
  7. ^ (id)Fungsi Mikrofilamen Filamen Aktin (dipununduh tanggal 1 November 2012)
  8. ^ (id)Fungsi Mikrofilamen Filamen Aktin(dipununduh Tanggal 1 Pebruari 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aktin&oldid=834826"