Aksara Sirilik Serbia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kamus Basa Serbia déning Vuk Stefanović Karadžić, cithakan taun 1818.

Abjad Sirilik Serbia (Basa Serbia: српска/Вукова ћирилица, srpska/Vukova ćirilica, tinulis "Serbian/Vuk's Cyrillic alphabet") kuwi siji saka loro aksara kang dipigunakaké kanggo nulisBasa Serbia, sijiné arupa tulisan Latin (Basa Serbia: latinica, латиница). Aksara iki minangka adhaptasi saka Aksara Sirilik kanggo basa Serbia, lan dirancang taun 1818 déning ahli basa Serbia Vuk Karadžić. Aksara iki sacara resmi dianggo ing taun 1868[rujukan?].

Aksara[sunting | sunting sumber]

Tabel ing ngisor nuduhaké wangun aksara gedhé lan cilik saka aksara Sirilik Serbia, karo padhanané ing aksara Latin Serbia lan IPA ing saben aksara:

Cyrillic Alphabet
Latin alphabet
IPA
А а
A
/a/
Б б
B
/b/
В в
V
/ʋ/
Г г
G
/g/
Д д
D
/d/
Ђ ђ
Đ
/dʑ/
Е е
E
/ɛ/
Ж ж
Ž
/ʒ/
З з
Z
/z/
И и
I
/i/
Cyrillic Alphabet
Latin alphabet
IPA
Ј ј
J
/j/
К к
K
/k/
Л л
L
/l/
Љ љ
Lj
/ʎ/
М м
M
/m/
Н н
N
/n/
Њ њ
Nj
/ɲ/
О о
O
/ɔ/
П п
P
/p/
Р р
R
/r/
Cyrillic Alphabet
Latin alphabet
IPA
С с
S
/s/
Т т
T
/t/
Ћ ћ
Ć
/tɕ/
У у
U
/u/
Ф ф
F
/f/
Х х
H
/x/
Ц ц
C
/ts/
Ч ч
Č
/tʃ/
Џ џ

/dʒ/
Ш ш
Š
/ʃ/

Abjad Sirilik Serbia tulisan tangan:

Пример српске ћирилице.png


Referensi[sunting | sunting sumber]