Agama Katulik ing Polandia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
"Kristenisasi Polandia ing taun 966" déning Jan Matejko.

Agama Katulik Roma iku wiwit dianut mayoritas bangsa Polandia ing taun 966, nduwé peranan wigati ing babagan agama, budaya, lan pulitik.

Pirang-pirang abad, Polandia iku negara sing pedunungé akèhé nganur agama Katulik Roma lan kanggo akèh wong Polandia, agama iki dadi piranti kanggo nuduhaké jatidhiri bangsa iki nalika Polandia dijajah bangsa-bangsa liya.

Rejim Komunis ing Polandia sing wiwit taun 1945 kuwasa ing negara iki, ora bisa mbungkem Gréja Katulik Roma sing tetep mandhiri. Gréja iki kanggo wong-wong Polandia dadi lambang kamardikan lan simbul panglawanan paham komunisme. Gréja Katulik dadi organisasi mardika sing paling kuwasa lan dadi médhiator antara negara lan kaum pemberontak. Pamilihané Kardinal Karol Wojtyla dadi Paus Yohanes Paulus II bisa mèlu nyumbangaké kontribusi gedhé ing sirnané komunisme ing Polandia lan ing donya[1].

Miturut Biro Statisik Polandia, 34.609.000 pedunung Polandia utawa 91 persèn pedunung total, anggota Gréja Katulik ing taun 2000. Kurang luwih 80% saka iki bisa diarani taat. Sisané patang yuta pedunung non-Katulik ora nduwé agama utawa nganut agama liya.

Hierarki[sunting | sunting sumber]

  • Kauskupan Agung
    • Kauskupan        


Jeneng Latin kauskupan-kauskupan ditulis miring.

Péta Polandia karo Kauskupan


Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sanadyan mangkana, nalika jaman komunis uga ana anggota Gréja Katulik, kayata Stanisław Wojciech Wielgus sing kepeksa utawa ora, dadi mèlu kongkalikong karo pamaréntah komunis. Prakara iki saya akèh kawedhar

Sumber[sunting | sunting sumber]

  • Frucht, Richard. Eastern Europe: An Introduction to the People, Lands, and Culture. Volume 1. ABD-CLIO inc. Santa Barbara, Ca.