Aetiosetus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aetiosetus
Temporal range: Oligocene
Aetiocetus cotylalveus
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Cetacea
Suborder: Mysticeti
kulawarga: Aetiocetidae
Genus: Aetiocetus
Emlong 1966
Jinis spésiès
A. cotylalveus, Emlong, 1966
Spesies
  • A. cotylalveus
  • A. polydentatus
  • A. tomitai
  • A. weltoni

Aetiosetus (Inggris:Aetiocetus) inggih punika salah satunggaling jinis paus balin ingkang sampun cures ingkang gesang antawis 25 yuta taun kepengker, ing période Oligosen. Fosilipun sampun naté dipuntemokaken wonten ing Pasifik sisih lèr, wonten dhaérah Oregon.[1] Dipunparingi nami ingkang sepindhah déning Douglas Emlong ing warsa 1966 lan sapunika jinis punika sampun kaisi sekawan spésiès inggih punika; A. cotylalveus, A. polydentatus, A. tomitai, lan A. weltoni.

Dhèskripsi[sunting | sunting sumber]

Aetiosetus inggih punika minangka fosil transisi antawisipun paus ingkang sepindhah kaliyan paus modhèrn. Bolongan irung kagem napasipun punika mboten wonten ing inggil sirahé kadosta paus modhèrn, ananging mapan wonten ing tengah-tengahing moncongipun. Aetiosetus ugi tinepang minangka paus Balin ingkang sepindhah muncul. Jinisipun, sanadyan tengkorakipun langkung sepadhan kaliyan tengkorakipun paus kuna, ingkang tegesipun nggadhahi moncong kaliyan tengkorak ingkang papag, lan ugi nggadhahi rahang longgar kadosta paus balin. Tengkorak Aetiosetus ugi nedhahaken dhumateng kita menawi kéwan punika gadhah setunggal sèt waja ingkang kumplit. Kadosta Balin, wonten ing tengkorakipun dipun jangkepi kinten-kinten sekawan dasa sekawan waja, ingkang kababar saking waja molar cusp, gadhil ingkang mlengkung bentukipun, lan ugi waja seri. Pangananipun Aetiosetus menika ulam kaliyan crustacea alit.[2]

Wonten ing wekdal sepindhah, Douglas Emlong nglasifikasikaken Aetiosetus mlebet wonten ing sub ordo paus Archaeoceti ingkang sampun cures merga wajanipun. Nanging, nalika Van Valen ngawontenaken analisis dhumateng Aetiosetus wonten ing warsa 1968, panjenenganipun mindhahaken klasifikasinipun saking subordo Archaeoceti dhumateng subordo Mysticeti awit saking panelitèn adhedhasar tèknik tèlèskoping balung.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ {en}"The Origins and Adaptations of Mysticetes". Robert Ewan Fordyce. 1998-06-07. Archived from the original on 2008-06-28. http://web.archive.org/web/20080628030851/http://www.otago.ac.nz/geology/features/paleontology/whales.htm. Retrieved 2008-06-29.}
  2. ^ {{en}Neptune's Ark: From Ichthyosaurs to Orcas By David Rains Wallace. Published 2007 University of California Press. ISBN 0-520-24322-6 Retrieved on June 29th, 2008}.

Waosan terasan[sunting | sunting sumber]

  • At the Water's Edge : Fish with Fingers, Whales with Legs, and How Life Came Ashore but Then Went Back to Sea dening Carl Zimmer ISBN 0-684-83490-1
  • Marine Mammals: Evolutionary Biology Dening Annalisa Berta, James L. Sumich, lana Kit M. Kovacs
  • In Search of Ancient Oregon: A Geological and Natural History Dening Ellen Morris Bishop
  • Whales of the West Coast Dening David A E Spalding
  • Encyclopedia of Marine Mammals by William F. Perrin, Bernd Wursig, lan J. G.M. Thewissen
  • Aquagenesis: The Origin and Evolution of Life in the Sea Dening Richard Ellis
  • The New Encyclopaedia Britannica Dening Encyclopaedia Britannica, inc, Robert McHenry ISBN 0-85229-633-9
  • Grzimek's Animal Life Encyclopedia Dening Bernhard Grzimek, Neil Schlager, Donna Olendorf, lan Melissa McDade, saking Kebon Binatang Amerika kaliyan Asosiasi Aquarium . ISBN 0-7876-5791-3

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aetiosetus&oldid=885042"