Adenosina monofosfat siklik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Adenosina monofosfat siklik
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [60-92-4]
PubChem 6076
MeSH Cyclic+AMP
Sifat
Rumus molekul C10H12N5O6P
Massa molar 329.206
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Adenosina monofosfat siklik (AMP siklik utawa cAMP) yaiku molekul kanthi bentuk ali-ali kang digawe saka ATP kang minangka molekul pensinyalan intraseluler kang umum (mesenjer kedua) ing sel eukariota, tuladhane ing sel endokrin vertebrata.[1] Senyawa iki uga minangka pengatur pirang-pirang operon bakteri.[1] ATP diganti dadi cAMP dening enzim kang ana ing membran plasma yaiku Adenil siklase minangka respon marang sinyal ekstraseluler.[1] Tuladha sinyal ekstraselulere yaiku adrenalin.[1] Adenil siklase dadi aktif mung sawise epinefrin kaiket ing protein reseptor spesifik.[1] Mula mesenjer wiwitan, hormon mau, nyebabake enzim mebran mensintesis cAMP, kang mancarake sinyal ing sitoplasma.[1] cAMP ora bisa tahan lama yen ora ana hormon, amarga enzim liyane ngowahi cAMP dadi produk kang inaktif, yaiku AMP.[1] Adrenalin mung salah siji saka akeh hormon lan molekul sinyal liyane kang micu jalur kang nglibatake cAMP.[1] Enterotoksin Vibrio cholerae bisa ningkatake produksi cAMP sacara kaluwihan, mula ion klorida lan bikarbonat ditokake kanthi cacah akeh saka sel mukosa ing jero usus.[2] Akibate kadadeyan dehidrasi kang bisa nyebabake kepatèn.[2]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:211. ISBN 979-688-468-2
  2. ^ a b (en)Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. 2008. Biology of Microorganisms 12th edition. San Francisco: Pearson. Hal:720 ISBN 0-13-196893-9