Adaptasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Adaptasi punika caranipun organisme supaya saged nyesuaikaken kalean lingkungan ingkang ngandap. Fungsinipun adaptasi menika :

  1. Kagem pikantuk banyu, hawa, lan nutrisi
  2. Supados saged adaptasi kalean kondisi fisik, kajaba temperatur, cahaya lan panas.
  3. Supaya saged bertahan saking musuhipun kalean saged reproduksi
  4. Saged ngerespon perubahan ing lingkungan ngandap.

Jenisipun Adaptasi[sunting | sunting sumber]

Adaptasi jenisipun wonten 3, inggih menika :

Adaptasi Morfologi[sunting | sunting sumber]

Adaptasi morfologi menika, bentukipun salira ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba :

Paruh[sunting | sunting sumber]

Elang kagungan paruh ingkang kiyat lan rahang ngandap melengkung kalean tajem kagem nyengkrem mangsanipun.

Akar[sunting | sunting sumber]

Akar-akar ing gurun menika, kageman akar ingkang kiyat kagem nyerem banyu. Menawi akar hawa ingkang taneman bakau, kagem pernapasan uatawi respirasi.

Gigi-gigi khusus[sunting | sunting sumber]

Gigi kewan karnivora utawi ingkang nedha daging, adaptasinipun dadosaken waja dados papat waja taring ingkang gedhe lan runcing. Fungsinipun kagem nangkep mangsa, lan waja geraham ingkang tajem ing pucuk kagem ngoyak utawi nyabik-nyabik mangsanipun.

Adaptasi Fisiologi[sunting | sunting sumber]

Adaptasi fisiologi menika, fungsi fisiologis ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba :

Kelenjar bau busuk[sunting | sunting sumber]

Musang punika saged miyosaken bau ingkang busuk saking cairan ingkang disemprotaken saking lubang sisi dubur.

Kantong tinta[sunting | sunting sumber]

Cumi kagem kantong tinta menika supados saged ngelindungi awak saking musuh utawi predator.

Adaptasi Tingkah Laku[sunting | sunting sumber]

Adaptasi tingkah laku menika adapatasi uatawi penyesuaian tingkah laku. Tuldhanipun :

Pura-pura tidur atau mati[sunting | sunting sumber]

Kewan ingkang ngelakoaken adaptasi menika tupai Virginia. Tupai menika tilem lan nutup soca, meanwi wonten predator ingkang nyedhak. Dados ketinggalipun tupai menika sampun mati.

Migrasi[sunting | sunting sumber]

Ikan Salem ing Amerika utara, migrasi kagem endog-endog ikan salem. Ikan salem uripe menika ing laut. Ikan salem ingkang ageng, umur 4 ngantos 7 tahun, kempal ing pantai barat Amerika Utara lan sareng-sareng nuju kali. Ing kali menika Ikan salem sing lanang, ngetoaken sperma ing nduwuripun endog-endog menika. Ikan salem ingkang sampun ngetoaken sperma biasanipun mati. Endog-endog menika urip ing banyu tawar, menawi sampun ageng sareng-sareng nuju laut.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adaptasi&oldid=876321"