Active Server Pages .NET

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ASP.NET

Active Server Pages .NET (kerep diringkes ASP.NET) yaiku kumpulan teknologi ing Framework .NET kanggo mbangun aplikasi web dinamik lan XML Web Service (Layanan Web XML).[1] Kaca ASP.NET dilakokake ing server banjr digawekaca markup (penanda) kayata HTML ( Hypertext Markup Language), WML (Wireless Markup Language), utawa XML (Extensible Markup Language) kang dikirim ingbrowser desktop utawa mobile.[1]

Pengenalan[sunting | sunting sumber]

ASP.NET minangka komponen Internet Information Services (IIS).[2] Mula, kanggo nginstalake ASP, uga kudu nginstalake IIS[2]. ASP.NET yaiku komponen utama Window kang gawe ISS bisa nglakokake aplikasi kang duweni basis .NET.[3]

ASP.NET ora langsung nginstal sacara otomatis nalika IIS diinstal. Instalasi kang sukses sacara otomatis uga bakal ngasilake pirang-pirang komponen lan sumber daya kayata [3]:

  • ASP.NET Performance Counter - Saben versi ASP.NET duweni performance center kang beda.
  • ASP.NET State Service - Digunakake kanggo ngatur session state. Kabeh versi ASP.NET bakal nggunakake State Service kang padha yaiku kang disediakake dening versi kang paling anyar.
  • ASPNET local user account - ing komputer kang ngadek dewe utawa member server local user acount kanthi aran ASPNET bakal digawe nalika ASP.NET diinstal.

Keunggulan ASP.NET[sunting | sunting sumber]

ASP.NET duweni keunggulan[4] :

  • Penyederhanaan. ASP.NET bisa nggampangake tuas umum kayata gawe form, otentikasi client, validasi data, konfigurasi situs, lan deployment.
  • Perbaikan Performa. Amarga ASP.NET dikompilasi ing CLR mula tampilaneluwih apik tinimbang saka ASP kang interpreter.
  • Form-form Web. Minangka model pemrograman anyar kang nggabungake aplikasi ASP kanthi gampang ing pengembangane lan produktifitas Visual Basic.
  • Kode Nonspaghetti. Model pemrograman ASP.NET misahake kode saka presentasi mula bisa gampang nalika gawe konstruksi lan nglola kode.
  • Perbaikan Manajemen Status. ASP.NET nyediakake status aplikasi lan sesi kang gampang digunakake. ASP.NET ngatasi kekurangan mau kanthi nyediakake dukungan pendistribusian status sesi ing server web, menehi informasi status ing SQL Server, lan nyediakake pengelolaan status tanpa cookies.
  • Pengamanan. ASP.NET nyediakake layanan otorisasi (nentokake apa pangguna duweni ijin kanggo nindakake tindakan kang dijaluk) lan otentikasi (nentokake identitas pangguna kang nindakake sawijinin panjalukan) kang wis diowahi diperbaiki menggukanthi nggunakake CookieAuthenticationModule lan URLAuthorizationModule.
  • Konfigurasi. ASP.NET nggunakake file XML kanggo nyimpen pengaturan konfigurasi. Iki bisa gawe deployment situs dadi luwih gampang.
  • Layanan Web. ASP.NET bisa digunakake kanggo ngekspos fungsi bisnis ing partner lumantar protokol Web standar.
  • Caching. Disediakake mesin caching kango ningkatake kinerja aplikasi lan ngurangi beban pemroses server web lan server database.
  • Debugging. ASP.NET duweni utilitas tracking kang build-in.
  • Deployment. Deployment bisa ditindakake kanthi nyalin file amarga kabeh pengaturan konfigurasi situs ana ing file XML.

Siklus Urip Kaca ASP.NET[sunting | sunting sumber]

Ringkasan siklus urip kaca ASP.NET [1]:

  • Client jalik file kang duweni ekstensi .aspx.
  • ASP.NET maca file saka file sistem server.
  • ASP.NET mriksa saben tag ing file lan ngemot ing jero memori.
    • Yen tag kang isine atribut runat="server", ASP.NET ngemot komponen software kang sinebut kontrol server. Jeneng tag nentokake tipe saka kontrol server.
    • Tag tanpa atribut runat="server" yaiku tag HTML biyasa, ASP.NET bakal ngemot ing komponen software , banjur tag asline bakal dikirim maneh ing browser client.
  • Sawise kabeh tag ana ing memori, ASP.NET nglakokake kode program saka saben kontrol server. Kode kode iki bakal mroses sumber saka server web, kode bisa ngowahi isi utawa properti saka kontrol server ing kaca lan uga bisa nambah utawa ngilangakekontrol server.
  • Nalika kabeh kode ing kontrol server wis dilakokake, ASP.NET sacara urutan ngandani saben kontrol kanggo ngerender dheweke.
    • Yen tag asli yaiku HTML biyasa, ASP.NET bakal ngirim tanpa modifikasi.
    • Yen tag asli kang digawe yaiku kontrol server, ASP.NET bakal ngundhang method kontrol Render kanggo gawe HTML.
  • Sawise ninggalake server, ASP.NET ngecolake kontrol server lan sumber liyane kang wis digawe sadurunge.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Ario Suryo Kusumo, Asp.net 2.0 Dengan Visual Basic 2005, halaman 2. Elex Media Komputindo.
  2. ^ a b Hendra Wijaya, Belajar Sendiri Citrix MetaFrame Server, halaman 35. Elex Media Komputindo.
  3. ^ a b Jubile Ent, How To Win In Competitive Market, halaman 38-39. Elex Media Komputindo.
  4. ^ Drs. ARIO SURYO KUSUMO, Buku Latihan : VISUAL BASIC.NET versi 2002 dan 2003, kaca 504-505. Elex Media Komputindo.