Abu al-Hasan al-Asy'ari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Abu al-Hasan al-Asy'ari (Basa Arab ابو الحسن بن إسماعيل اﻷشعري) (lahir: 873- wafat: 935) yaiku sawijining ulama gedhé ing èlmu Usuluddin, sing ngrumusaké lan sing mbéla faham Ahlussunnah wal Jama’ah, yaiku faham Nabi, sahabat-sahabat lan tabi’in. Dhèwèké iku ulamané atusan yuta umat Islam wiwit mbiyèn nganti dina iki, amarga panjenengane dadi Imam kaum Ahlussunnah wal Jama’ah dadi lawan saka kaum Mu’tazilah, kaum Syi’ah, kaum Mujassimah, lan firqah liya kang dianggep sesat.[1]

Asma jangkepe yaiku ‘Ali bin Isma’il bin Abi Bisyr Ishaq bin Salim bin Ismail bin Abdullah bin Musa bin Bilal bin Abi Burdah Amir bin Abu Musa Abdullah bin Qais al Asy’ari.[2] Panjenengane biasa diundang Abu al-Hasan.[3]

Panjenengane lair taun 250 H. ing Basrah (Irak). Abu al-Hasan al-Asy'ari sinau maca, nulis, lan ngapalake al-Qur'an saka wong tuwane, kang kebeneran seda nalika dheweké isih cilik. Panjenengane banjur sinau marang ulama Hadits, Fiqh, Tafsir lan basa antara liya kaya al-Saji, Abu Khalifah al-Jumhi, Sahal Ibn Nuh, Muhammad Ibn Ya'kub, Abdur Rahman Ibn Khalf dan lain-lain. Sakmono uga panjenengane sinau Fiqih Syafi'i marang sawijining faqih: Abu Ishak al-Maruzi (w. 340 H./951 M.) -sawijining tokoh Mu'tazilah ing Bashrah. Tekan umur 40 taun dheweké asring bareng ustaz al-Juba'i, sarta melu ngregengaké ajaran-ajaran Mu'tazilah.

Ing furu’ syari’at dheweké nganut Madzhab Syafi’i. Sinau fiqih marang Abu Ishaq al Marwadzi, kaya kang dikandhakaké Ustadz Abu Bakar bin Furak sing ngarang kitab Tabaqatul Mutakallimin, lan semono uga kang dikandakake Ustadz Abu Ishaq al Arfaraini sing yang katulis dening Syeikh Abu Muhammad al Junaidi ing kitab Syarah Risalah. Sanajan panjenengane sawijining Imam gedhé ing babagan usuluddin, ananging ing sajeroning furu’ syari’at dheweké nganut lan netepaké Madzhab Syafi’i Rahimahullah.[4]

Kitab-kitab[sunting | sunting sumber]

kitab-kitab kang ditulis:

  1. Maqalat al-Islamiyyin[5], karangan pertama babagan kapercayan Islam. Buku iki dadi sumber penting, amarga katliten lan kajujuran penulise. Buku iki ana 3 bagiyan:
    • Tinjauan babagan golongan-golongan ing Islam
    • Aqidah aliran Ashhab al-Hadits lan Ahl al-Sunnah, lan
    • Pirang-pirang persoalan ilmu Kalam.
  2. Al-Ibanah 'an Ushul al-Diyanah[5], isine babagan kapercayan Ahl al-Sunnah lan pernyataan penghargaane kanggo persoalan-persoalan kang akeh lan penting. Ing buku iki dheweke nyerang aliran Mu'tazilah kanthi sengit.
  3. Kitab al-Luma' fi al-Radd 'ala ahl al-Zaigh wa al-bida', isine pandelengane tumrap lawan-lawanne ing babagan ilmu Kalam.

Guru-gurune[sunting | sunting sumber]

Tilar donya[sunting | sunting sumber]

Dheweke wafat ing Bagdad taun 324 H./935 M.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[1], diaksés tanggal 19 Juli 2011.
  2. ^ (id)[Ramli, Muhammad Idrus. 2011. Pengantar Sejarah Ahlussunnah Wal jamaah. Surabaya:Khalista (kaca:85)], dipunwaos tanggal 21 Mei 2013.
  3. ^ (id)[2], diaksés tanggal 20 Juli 2011.
  4. ^ (id)[3], diaksés tanggal 20 Juli 2011.
  5. ^ a b (id)[M.Firman, dkk. 2006. Belajar Efektif PAI untuk Siswa Kelas VIII. Jakarta:Intimedia Ciptanusantara kaca 132 ]
  6. ^ (id)[Ramli, Muhammad Idrus. 2011. Pengantar Sejarah Ahlussunnah Wal jamaah. Surabaya:Khalista (kaca:88-91)], dipunwaos tanggal 21 Mei 2013.