Abdullah bin Syaibah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Abdullāh bin Syaibah utawi ingkang misuwur Abdullah bin Abdul Muththalib (Basa Arab: عبدالله بن عبد المطلب‎)‎ (545-570) menika rama saking Muhammad, Nabi Islam, piyambakipun putra Abdul Muththalib. Abdullah pejah rikala mlampah ing kafilah antawisipun Mekkah saha Madinah, rikala Muhammad taksih ing gua garba Aminah.

Silsilah jangkepipun inggih menika:
عبدالله بن عبد المطلب ابن هاشم بن عبد مناف بن قصي بن كلاب بن مرة بن كعب بن لؤي بن غالب ابن فهر بن مالك بن النضر بن كنانة بن خزيمة بن مدركة بن الياس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان
.
Menawi dipun latinaken, 'Abdullah bin 'Abdul-Muththalib bin Hasyim (Amr) bin Abdul Manaf (al-Mughira) bin Qushay (Zaid) bin Kilab bin Murrah bin Ka`b bin Lu'ay bin Ghalib bin Fihr (Quraish) bin Malik bin an-Nadr (Qais) bin Kinanah bin Khuzaimah bin Mudrikah (Amir) bin Ilyas bin Mudar bin Nizar bin Ma`ad bin Adnan.[1]

Abdulah misuwur kanthi tiyang kang resik ing tlatah Arab, mboten naté nyakiti satunggal tiyang punapa.[2] Ngantos piyambakipun mboten naté nginggilaken suantenipun langkung saking tiyang sanés, ésemanipun sanget lembut ing tlatah Jazirah Arab, rohani ingkang bening, manah kang mulya. Abdullah angsal undian kangge dipun sembeléh ugi dipun dadosaken kurban jumbuh kaliyan nadzar Abdul-Muththalib. Menawi putranipun sampun ganep sedasa saha ngertos piyambakipun mboten naté putra malih, pramila Abdul-Muththalib nguninga nadzar ingkang naté dipun ngendikakaken ing putra-putrinipun, sedaya putra manut babagan nadzar menika, lajeng nami putra-putranipun dipun serat ing jemparingan kanggé dipun undi saha dipun serahaken dening patung Hubal. Sasampunipun jemparingan menika dipun kocok, medhal jeneng Abdullah. Pramila Abdul-Muththalib bekta Abdullah dhateng Ka'bah kanggé dipun sembeléh, ananging dipun cegah dening tiyang Quraisy kang utami paman saking pihak ibu saking Bani Makhzum saha saderekipun Abu Thalib. Saderekipun ngusulaken kanggé séba dhateng dukun éstri, Abdullah kapanggih kaliyan dukun menika. Sasampunipun wonten ing dalemipun dukun menika Abdullah dipun dhawuhi kanggé ngundi Abdullah kanthi sedasa Unta. Menawi ingkang medhal nami Abdullah, piyambakipun kedah nambahi malih kanthi sedasa unta, ngantos Allah ridha, ananging menawi ingkang medhal nami unta kala wau pramila unta menika ingkang dipun sembeléh. Lajeng Abdul-Muththalib medhal saking dalemipun dukun menika saha miwiti ngundi nami Abdullah kaliyan nami unta, ananging ingkang sapindha nami Abdullah kang medhal, lajeng dipun ulangi malih kanthi nambah jumlah unta dados kalih dasa, ngantos jumlah unta menika dados 100, nembe nami unta ingkang medhal. Unta-unta menika dipun sembeléh minangka gantosipun Abdullah, ananging daging unta mboten kepareng dipun pundhut déning manungsa utawa kéwan.[3]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (ar)Silsilah Abdullāh bin Syaibah (dipun unduh 10 nopember 2012)
  2. ^ (id)Kalembutan Abdullah (dipun unduh 10 nopember 2012)
  3. ^ (id)Nadzar Abdul-Muththalib (dipun unduh 10 nopember 2012)