90482 Orcus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
90482 Orcus
Orcus nasa.jpg
Panemon[1]
Panemu M. Brown,
C. Trujillo,
D. Rabinowitz
Tanggal ditemokaké 17 Februari 2004
Penamaan
Penamaan MPC 90482 Orcus
Nama alternatif 2004 DW
Kategori
planet minor
Plutino[2][3]
kandidat Plutoid
Epos 30 November 2008 (dina Julian 2 454 800)
Aphelion 7 188,17 Gm (48,05 SA)
Perihelion 4 535,80 Gm (30,32 SA)
Sumbu semi-mayor 5 862,44 Gm (39,188 SA)
Eksentrisitas 0,226 18
Periode orbit 89 606 h (245,33 thn)
Kecepatan orbit rata-rata 4,68 km/det
Anomali rata-rata 164,68°
Inklinasi 20,593°
Bujur node menaik 268,722°
Argumen perihelion 72,474°
Satelit 1 (92-432 km)
Ciri-ciri fisik
Dimensi 946,3 Cithakan:± km (dhiamèter)[4]
Massa ~7×1020 kg
Kepadatan rata-rata ~1,6 g/cm³ (sebandhing karo Charon)[5]
Gravitasi permukaan di khatulistiwa ~0,2 m/det²
Kecepatan lepas ~0,44 km/det
Periode rotasi 10,08 ± 0,01 jam[5]
Albedo 19,75 Cithakan:± %[4]
Suhu ~44 K[5]
Kelas spektrum B-V=0,68; V-R=0,37[6](werna nétral)[5]
Magnitudo tampak 19,1 (oposisi)[7][8]
Magnitudo mutlak (H) 2,3[1]

90482 Orcus iku sawijining objèk Sabuk Kuiper lan kamungkinan iku planèt cilik sing ditemokaké déning Michael Brown saka Caltech, Chad Trujillo saka Observatorium Gemini, lan David Rabinowitz saka Universitas Yale. Gambar panemon bendha iki diéntuki tanggal 17 Februari 2004. Gambar prapanemon sing wis diéntuki sadurungé nalika tanggal 8 November 1951, banjur bisa diidhèntifikasikaké.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab 90482 Orcus ing Wikimedia Commons.


Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=90482_Orcus&oldid=834448"