Évaporator

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Salah satu jenis evaporator, yaitu rotary evaporator

Evaporator yaiku sawijining piranti kang duweni fungsi nowahi sebageyan utawa sekabehane sawijining pelarut saka sawijining larutan saka bentuk cair dadi uap.[1] Evaporator duweni rong prinsip dasar, kanggo nijolake panas lan anggo misahake uap kang kabntuk saka cairan.[2] Evaporator umume kasusun saka telung bageyan, yaiku pangijol panas, bageyan evaporasi (panggonane cairan umub banjur kumebul), lan pamisah kanggo misahake uap saka cairan banjur dilebokake ing kondenser (kanggo diembunake/kondensasi) utawa ing piranti liyane.[2] Asil saka evaporator (produk kang diakrepake) biyasane bisa arupa padatan utawa larutan berkonsentrasi.[1] Larutan kang wis dievaporasi bisa wae kasusun saka pirang-pirang komponen volatil (gampang nguap).[1] Evaporator biyasane digunakake ing industri kimia lan industri panganan.[1] Ing industri kimia, tuladhane uyah kang digawe saka banyu asin jenuh (minangkka tuladha saka proses pemurnian) ing evaporator.[1] Evaporator ngowahi air dadi uap, nyisakake residu mineral ing evaporator.[1] Uap dikondensasekake dadi banyu kang wis diilangake uyahe.[1] Ing sistem pandinginan, efek pandinginan kabentuk saka penyerapan panas dening cairan pandingin kang umub kanthi cepet (panguapan mbutuhake energi panas).[1] Evaporator uga digunakake kanggo mroduksi banyu ngombe, yaiku misahake banyu segara utawa zat kontaminasi liyane.[1]

Jinis-jinis[sunting | sunting sumber]

Evaporator kaperang dadi pirang-pirang jinis, yaiku:

  • Submerged combustion evaporator yaiku evaporator kang dipanasake dening geni kang murub ing ngisore lumahing cairan, yaiku nalika gas kang panas padha mbentuk gelembung ngliwati cairan.[1]
  • Direct fired evaporator yaiku evaporator kanthi pangapiyan langsung yaiku nalika geni lan pembakaran gas dipisahake saka cairan umub lumantar dinding wesi utawa permukaan kanggo manasake.[1]
  • Steam heated evaporator yaiku evaporator kanthi pemanasan stem yaiku nalika uap utawa uap liyane kang bisa dikondensasi yaiku sumber panas nalika uap terkondensasi ing siji sisi saka lumahing pamanas lan panas ditranmisi lumantar dinding tekan cairan kang umub.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Hill M. 2004. Concise Encyclopedia of Chemistry. New York: McGraw-Hill.
  2. ^ a b (en)Hui YH. 2006. Handbook of Food Science, Technology, and Engineering, Volume 3. Boca Raton: Taylor & Francis Group. Hal:102-11. ISBN 1-57444-551-0
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Évaporator&oldid=837411"