Ès krim

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Es krim saka Italia
Mesin kang dienggo kanggo gawe es krim
Konsumsi es krim saben wong ing Eropa
Rasa es krim kang misuwur ing Jerman
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Ès krim ing KamusWiki.

Ès krim iku panganan panutup beku, biyasané kagawé saka susu, kayata susu lan krim, uga asring dibarengake karo woh-wohan utawa bahan lan rasa liyané. Ing sawetara jinis nduwèni kandhutan gula, sanajan sawetara jinis liyane kagawé kanthi nambahi legèn-legèn liyané. Kadhang-kadhang, perasa gawéyaan lan pawarna dianggo ing njaba, dudu kalebu bahan alami. Campuran saka bahan-bahan kang wis dipilih diudheg alon-alon nalika prosès ngadhemaké, supaya hawa bisa mlebu lan kanggo nyegah anané kristal ès gedhé saka prosès pambentukan. Asilé awujud semi-padhet utawa semi-cair kang wujudé lembut kaya "krim".

Tembung "ès krim" nduwèni teges kang béda-béda saka negara siji lan sijiné. Kayadéné tembung "puding beku", "yoghurt beku", "sorbet", "gelato" lan liya-liyané digunakake kanggo membedakake jinis kang beda lan gaya. Ing pirang-pirang negara, kayadene Amérika Sarékat, tembung "ès krim" mung dianggo kanggo pirang-pirang spesifik, lan sabagéyan gedhé pamrentah ngatur anggone nganggo komersial saka pirang-pirang tetembungan kang mathuk karo cacahe kang relatif saka bahan utama. [1] Ing negara liya, kayata Italia lan Argentina, tembung siji dienggo kanggo kabeh jinis. Analog kang kagawe saka alternatif susu, kayata susu wedhus utawa susu domba, utawa pangganti susu, sumadya kanggo wong-wong kang intoleransi laktosa, alergi marang protein susu, lan / utawa vegan.

Peranganing es krim[sunting | sunting sumber]

Es krim kaperang saka bahan-bahan kayata:[2]

  • 10% luwih saka es krim ngandhut gajih saka susu lan padhatan ing antarane 10%, ing pirang-pirang es krim premium ngandhut 16% gajih
  • 9 nganti tekan 12% ngandhut susu-susu-gajih: komponen iki, uga dikenal minangka padhetan serum, duweni kandhutan protein (kasein lan whey protein) uga karbohidrat (laktosa) kang ana ing sajroning susu
  • 12 nganti tekan 16% legen-legen: padhatan kakombinasiake saka sukrosa lan glukosa saka legen-legen jagung kang awujud sirup
  • 0.2 nganti tekan 0.5% ngandhut stabiliser lan emulsifier
  • 55% nganti tekan 64% ngandhut banyu kang saka susu utawa bahan liyane.

Komposisi iku kalebu prosentase kang abot. Wiwit es krim bisa kaisi akehe luwih saka separone volume udara, angka-angka iku bisa dikurangi akehe separone saka volumene. Yeng dienggo diet, prosentase abot kang luwih relevan. Malahan prodhuk rendah lemak duweni kandhutan kalori kang dhuwur: Ben lan Jerry Vanilla Fudge tanpa gajih ngandhut 150 kalori per separo cangkir amarga kadar gulane akeh. [3]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ès_krim&oldid=831846"